Grozljivo: v slovenskem kebabu odkrili salmonelo

Urad za varno prehrano ukazal umik oziroma odpoklic izdelkov.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je prejela delno poročilo o mikrobiološkem preizkušanju mesnih pripravkov, ki so v Slovenijo prišli iz Poljske. Ob mikrobiološki analizi mesnih pripravkov, ki jih je izvedel Nacionalni veterinarski inštitut, je bila ugotovljena prisotnost bakterije Salmonella spp ter higienskega indikatorja E.coli. Na podlagi rezultatov je uprava od dveh slovenskih distributerjev zahtevala odpoklic in umik teh serij mesnega pripravka (kebaba).

Vzorčenje je bilo izvedeno v skladu z uredbo (ES) št. 2073/2005 o mikrobioloških kriterijih za živila, in sicer v petih podenotah. Živilo je glede na kriterije določene v uredbi ocenjeno kot nevarno.
 
Podrobni podatki o neskladnih živilih so razvidni v nadaljevanju: 

Spornega poljskega mesa ni v Sloveniji

Iz UVHVVR so sporočili še, da so na podlagi dokumentacije, prejete od nosilca živilske dejavnosti (NŽD), pri katerem so zadržali pošiljke, za katere so sumili, da prihajajo iz sporne klavnice ugotovili, da meso ne izvira iz sporne poljske klavnice Elkopol, kjer so klali in prodajali meso domnevno bolnih živali kot neoporečno. Da imajo to meso, so potrdili v Panviti, pri tem pa poudarili, da je glede na dokumentacijo neoporečno.

Inšpektorji UVHVVR so vso dokumentacijo preučili, jo primerjali z oznakami na pošiljki in ugotovili, da je pošiljka 15 ton v Slovenijo 19. septembra lani prišla iz razsekovalnice, ki so jo poljske oblasti notificirale kot tisto, ki je distribuirala meso iz sporne klavnice. Po preučitvi dokazov o sledljivosti pa je zaključeno, da pošiljka obreznin ne prihaja iz sporne klavnice. Pošiljka je bila vzorčena in vzorci so bili poslani v mikrobiološko in kemično analizo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije