POSLANSKA VPRAŠANJA

Grims premierja Goloba obtožil veleizdaje Slovenije! To pa je naredila šokirana Urška (VIDEO)

Premier Golob odgovarja na poslanska vprašanja.
Fotografija: FOTO: RTV Slovenija
Odpri galerijo
FOTO: RTV Slovenija

Premier Robert Golob je v nadaljevanju decembrske seje DZ v odgovoru na poslanska vprašanja, povezana z nezakonitimi migracijami, izpostavil, da je vprašanje nezakonitih migracij skupen evropski izziv, ki ga je treba reševati skupaj z državami izvora. Izpostavil je tudi vprašanje integracije in poznavanja jezika za vključevanje tujcev v družbo.

Golob je najprej odgovoril na vprašanje v zvezi z ukrepi zaradi povečanega števila nezakonitih migracij, ki ga je na prejšnji seji, ko je bil premier odsoten, zastavil Branko Grims (SDS). Po Grimsovih navedbah je v času vlade Roberta Goloba v Slovenijo nezakonito vstopilo že več kot 80.000 migrantov, kar je več kot v celotnem mandatu obeh vlad skupaj prej. Ob tem je navedel, da je Slovenija izgubila varnost, in predsednika vlade vprašal, kaj bo vlada storila, da zaščiti Slovenijo in povrne varnost.

Edina ustrezna in učinkovita obramba pred nezakonitimi migracijami je skupno delovanje EU« 

Vprašanje nezakonitih migracij je težava, s katero se sooča ves svet, je Grimsu odgovoril Golob in dodal, da nobena evropska država te problematike ne more reševati samostojno. »Edina ustrezna in učinkovita obramba pred nezakonitimi migracijami je skupno delovanje EU,« je poudaril.

Strategijo skupnega delovanja na ravni EU je po besedah premierja najboljše opisala predsednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen v pismu Evropskemu svetu, v katerem je izpostavila, da je treba problem migracij reševati skupaj z državami izvora, zato da se migrante zajame, še preden zapustijo svojo državo in preden so prisiljeni, da pri tem sodelujejo s kriminalnimi združbami in tihotapci.

»Preden zapadejo v njihovo mrežo, jih je treba zajeti in tudi prilagoditi na evropsko kulturo in vrednote ter jim nato omogočiti legalno migracijo,« je povzel Golob.

Letos v Evropo zakonito vstopilo več kot tri milijone migrantov, ki iščejo delo v EU?

Po navedbah Goloba je letos v Evropo zakonito vstopilo več kot tri milijone migrantov, ki iščejo delo v EU. Migrantov, ki so mejo prestopili nezakonito, pa je bilo 300.000, torej manj kot desetina. Število migrantov, ki nezakonito vstopajo v Slovenijo, se je letos podvojilo, med njimi pa prednjačijo migranti iz Afganistana, je navedel.

»In ravno to, da se z Afganistanom kot izvorno državo tudi na nivoju Evropske unije nihče ne ukvarja, je glavni razlog, da tretjina vseh migrantov, ki vstopajo nezakonito v Slovenijo, pride iz Afganistana. To dokazuje, da je treba delovati na tem področju sistematično in da tega področja ni mogoče urejati posamično,« je poudaril.

Spomnil je tudi, da je Slovenija oktobra skupaj z Italijo ponovno začela izvajati nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko. Med drugim Slovenija vzpostavlja temeljit nadzor nad tihotapskimi mrežami, je navedel in dodal, da je bila slovenska policija v letošnjem letu zelo uspešna.

Golob: Področje zdravstva ostaja ključna prednostna naloga vlade

Področje zdravstva ostaja ključna prednostna naloga vlade, je v DZ zagotovil predsednik vlade Robert Golob. Zdravstvena reforma se po njegovih besedah izvaja, nedavno sprejeti zakon o interventnih ukrepih na področju zdravstva pa je prvi korak v mandatu nove ministrice za zdravje Valentine Prevolnik Rupel v smeri zdravstvene reforme, je dejal. Interventni zakon bo po njegovem pojasnilu podlaga, da bo lahko Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije pripravil svoj finančni načrt, ki bo moral bolj upoštevati prizadevanja za skrajševanje čakalnih vrst. »Če ne bomo prilagodili programov financiranja javnega zdravstva temu, da se bodo te vrste začele skrajševati, se ne bodo same od sebe nikoli,« je dejal v odgovoru na ustno poslansko vprašanje Vide Čadonič Špelič (NSi). Zanimalo jo je, kdaj se bo vlada končno lotila celovite zdravstvene reforme, ki bo izboljšala dostopnost do zdravstvenih storitev.

Vlada bo v okviru ESS iskala rešitve za morebitne težave zakona o evidentiranju

Vlada bo po koncu nadzora izvajanja novele zakona o evidentiranju delovnega časa v praksi šla v izboljšave v tistih delih, kjer se bodo pokazale kot potrebne, je v današnjih odgovorih na poslanska vprašanja dejal predsednik vlade Robert Golob. Rešitve za ugotovljene težave bodo po Golobovih besedah iskali v okviru Ekonomsko-socialnega sveta (ESS).

Trenutno poteka aktiven nadzor izvajanja zakona o evidentiranju delovnega časa v praksi in ko bodo znani rezultati nadzora, bo vlada šla tam, kjer bo potrebno, v izboljšave, je predsednik vlade dejal v odgovoru na poslansko vprašanje Suzane Lep Šimenko (SDS).

Kot je spomnil Golob, je bil zakon vložen v mandatu prejšnje vlade, vložen je bil tudi na ESS. Rešitve, ki so danes v tem zakonu, pa so v okviru ESS dobile soglasje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije