HITRA ANALIZA

Gre Sloveniji v boju s koronavirusom res na bolje? To govorijo številke

Naredili smo za osem odstotkov manj testov in ugotovili za 1,6 odstotka manj pozitivnih. Delež pozitivnih se je povečal za skoraj dve odstotni točki.
Fotografija: Jelko Kacin. FOTO: RTV Slovenija
Odpri galerijo
Jelko Kacin. FOTO: RTV Slovenija

V Sloveniji smo v zadnjih dveh tednih opravili več kot 74 tisoč testov na sars-cov-2.  Pozitivnih vzorcev je bilo 20.766 ali 28 odstotkov, kažejo podatki ministrstva za zdravje. To obdobje smo razbili na dve sedemdnevni obdobji, ju primerjali in ugotovili, kam se gibljejo številke.

Manj opravljenih testov

– V tednu od 2. do 8. decembra 38.632 covid testov.
– V tednu od 9. do 15. decembra 5.530 covid testov.

Ugotovitev: Testiramo manj. Število opravljenih testov se je iz tedna v teden zmanjšalo za 3.102 ali nekaj več kot osem odstotkov.

Koronagrafika. FOTO: A. L.
Koronagrafika. FOTO: A. L.

Večji delež pozitivnih

– V tednu od 2. do 8. decembra je bilo pozitivnih 10.468 covid testov (27,10 odstotka pozitivnih med vsemi testiranimi).
– V tednu od 9. do 15. decembra je bilo pozitivnih 10.298 covid testov (28,98 odstotka pozitivnih med vsemi testiranimi).

Koronagrafika. FOTO: A. L.
Koronagrafika. FOTO: A. L.
Koronagrafika. FOTO: A. L.
Koronagrafika. FOTO: A. L.
Ugotovitev: Če gledamo absolutne številke, bi rekli, da se je število pozitivnih v zadnjih sedmih dneh v primerjavi s sedmimi dnevi pred tem zmanjšalo za 170 (1,62 odstotka), a je treba izpostaviti, da je bilo opravljenih osem odstotkov manj testov (!). Ko primerjamo deleže pozitivnih, vidimo, da je v zadnjem sedemdnevnem obdobju delež pozitivnih pravzaprav večji, in to za skoraj dve odstotni točki.

Največ za zajezitev širjenja novega koronavirusa lahko naredimo sami z doslednim upoštevanjem ustrezne higiene rok, uporabe obrazne maske, kjer je to potrebno, in zadostne razdalje do drugih.    

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije