UPOŠTEVANJE PCT-POGOJA

Gostilna v Ljubljani tarča komentarjev: to so napisali na tablo

Nekateri menijo, da ljubljanska gostilna Špajza s ciničnim zapisom spodbuja k neupoštevanju ukrepov ravno v času zdravstvene katastrofe.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo

Po spletu je zakrožila fotografija table, postavljene pred eno od ljubljanskih gostiln. Na njej je s kredo napisano, da se PCT-ukrepov niso sami domislili in naj gostje, ki jih PCT moti, svojo »pripombo ali »pohvalo« naslovijo kar na notranjega ministra Aleša Hojsa ali na Nijz. Pripisana sta še službena e-poštna naslova MNZ in Nijz.

»Hvala za razumevanje, razumemo vas,« so vsem obiskovalcem s pripombami glede PCT-ukrepov na koncu še sporočili v Špajzi. Mnoge so tako podžgali h kritičnim komentarjem, da s tako vsebino v času, ko se slovensko zdravstvo sesuva in smo presegli 5.000 smrti sodržavljanov zaradi covida, med vrsticami ljudem sporočajo, da so ukrepi politična zamislica najmanj priljubljenega slovenskega ministra Hojsa in da se z njimi ne strinjajo.

Debata o primernosti ali neprimernosti zapisanega

Medtem ko nekateri pravijo, da bi bilo treba lastnikom lokala napisati kazen za nagovarjanje ljudi, naj ne upoštevajo ukrepov, in posredno sporočilo, da so protikoronski ukrepi nepotrebni, pa drugi v napisu na tabli ne vidijo ničesar spornega. Menijo, da lastniki goste samo prosijo, naj se ne spravljajo nanje, ampak naj pritožbe naslovijo na tiste, ki so ukrepe sprejeli.

Gostilna: Nismo krivi, idejo smo vzeli od drugod

Iz gostilne zanikajo, da bi na kakršen koli način ljudi nagovarjali k temu, naj ukrepov ne spoštujejo. Nasprotno, kot pravijo, so pri preverjanju PCT dosledni, kar je v zadnjem mesecu dvakrat potrdila tudi inšpekcija. Dodajajo, da so s tablo poskušali na nekoliko izviren način – idejo so sicer dobili od drugih lokalov po Ljubljani – prositi ljudi, naj se na vratih ne prerekajo z njimi, ampak naj se pritožijo odločevalcem.

Ker je za gostinci težko obdobje zaradi epidemije, si bolj kot ponovne zaustavitve javnega življenja in s tem zaprtja restavracij želijo, da se to nikoli več ne bi ponovilo, zato vsaj v tej gostilni dosledno spoštujejo preverjanje PCT-pogoja. Po zakonu so ga namreč dolžni upoštevati, pravijo. Tablo so tudi že umaknili.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije