POMOČ

Golob: Slovenci bomo za Palestince dali dodatnih 2,500.000 evrov, šefica Janševih poslancev nazaj: »In kje je zdaj tistih 100 hiš za poplavljence?«

Slovenija bo prek različnih programov Združenih narodov Palestincem namenila dodatnih 2,5 milijona evrov pomoči, je danes ob robu mednarodne konference o humanitarni pomoči za Gazo v Jordaniji napovedal premier.
Fotografija: Robert Golob. FOTO: Borut Zivulovic Reuters
Odpri galerijo
Robert Golob. FOTO: Borut Zivulovic Reuters

Slovenija bo prek različnih programov Združenih narodov Palestincem namenila dodatnih 2,5 milijona evrov pomoči, je danes ob robu mednarodne konference o humanitarni pomoči za Gazo v Jordaniji napovedal premier Robert Golob. Po njegovih besedah v ponedeljek sprejeta resolucija v Varnostnem svetu ZN daje upanje za rešitev dveh držav.

image_alt
Varnostni svet je sprejel ameriško resolucijo o premirju v Gazi

Kljub sprejetju resolucije z ameriškim načrtom za prekinitev ognja v Gazi je po besedah Goloba nujno takojšnje ukrepanje, saj so humanitarne razmere v Gazi katastrofalne. »Zato se je slovenska vlada odločila, da nameni dodatna dva milijona in pol evrov skozi različne programe ZN za takojšnjo humanitarno pomoč palestinskemu narodu,« je v Jordaniji povedal premier.

S tem Slovenija nadaljuje konkretna prizadevanja za ublažitev humanitarne katastrofe v Gazi, kar je Golob obljubil po sprejetju odločitve o priznanju Palestine, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Ob robu konference je premier opravil vrsto dvostranskih srečanj. Dopoldne se je sestal z generalnim sekretarjem ZN Antoniom Guterresom, palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, vodjo agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) Philippejem Lazzarinijem in španskim kolegom Pedrom Sanchezom.

»Slovenija ostaja velika podpornica agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem na Bližnjem vzhodu,« je po srečanju z Lazzarinijem, na katerem je Golob napovedal, da bo Slovenija milijon evrov namenila UNRWA, na omrežju X zapisala vlada.

»In kje je zdaj tistih 100 hiš za poplavljence v Savinjski dolini?«

Na to vladno odločitev se je pričakovano kritično odzvala opozicija. Tako je vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec na omrežju X zapisala: »Milijon al' dva nista problem za vlado, ko gre za humanitarno pomoč v tujino. Za poplavljence v Zg. Savinski dolini so se pa izvajale humanitarne prireditve z namenom zbiranja sredstev za slovenske družine. In kje je zdaj tistih 100 hiš za poplavljence v Zg. Savinjski dolini?«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije