VLADNA KRIZA

Golob naj bi sprejel odstop pravosodne ministrice

Vladna kriza in kriza v stranki SD je vse večja. Ministrica za pravosodje zdaj zares odhaja.
Fotografija: Dominika Švarc Pipan FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Dominika Švarc Pipan FOTO: Voranc Vogel

Predsednik vlade Robert Golob naj bi v državni zbor poslal odstopno izjavo ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan, poroča 24ur. Ministrica je odstopno izjavo podala že pred časom, a je Golob do danes ni poslal v državni zbor. V tem času se je z ministrico večkrat dobil. Z njenim odstopom naj bi se poslanci seznanili že na petkovi seji. 

V skladu s poslovnikom DZ se mora obvestilo o odstopu ministra uvrstiti na dnevni red seje DZ najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Prva izredna seja DZ bo že ta petek, druga pa prihodnji teden v sredo. Po seznanitvi poslancev z njenim odstopom bo ministrska funkcija Švarc Pipanove prenehala. Premier je že napovedal, da bo začasno funkcijo tega ministra opravljal sam, a je menda ne želi opravljati prav dolgo.

Stolček ji je odnesla afera 

Švarc Pipanova bo morala oditi po tistem, ko je kot predstojnica ministrstva za pravosodje podpisala pogodbo o nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, vredno 7,7 milijona evrov. Nanjo so se zgrnili očitki o netransparentnem in negospodarnem nakupu. Švarc Pipanova zatrjuje, da je bila pri nakupu zavedena, prst pa je usmerila tudi v nekatere uslužbence ministrstva in člane stranke, med drugim generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta, ki je s te funkcije tudi odstopil. V zadnjih tednih se je Švarc Pipanova tudi sama lotila razčiščevanja okoliščin omenjenega nakupa in premierju Golobu v teh dneh predala poročilo o svojih ugotovitvah. Sama pa je izstopila iz SD.

Zaradi vsega dogajanja je odločitve sprejelo tudi vodstvo stranke SD, ki gre aprila na volilni kongres. Po besedah predsednice Tanje Fajon naj bi kongres predvidoma izpeljali 13. aprila. Tako bi stranka utegnila še pred prihajajočimi volitvami v Evropski parlament dobiti novo vodstvo.

image_alt
Premier Golob očitno nezadovoljen, SD mu vsebinsko ni pojasnil ničesar

image_alt
Janša stopnjuje politično krizo v koaliciji: omenja še eno interpelacijo

Zoper ministrico so v opoziciji vložili tudi interpelacijo. NPU pa je neuradno razširila preiskavo spornega nakupa stavbe na Litijski tudi na finančno ministrstvo, ki ga vodi Klemen Boštjančič, sicer podpredsednik vlade. Ministrica Dominika Švarc Pipan, Boštjančič in njuni sekretarji so se o poslu namreč pogovarjali decembra in ga isti mesec tudi izpeljali.

image_alt
Glavni tajnik SD pod drobnogledom: njegov oče je kupil milijon evrov vredno stanovanje

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije