REKORDNA KOLIČINA SADIK

FOTO: V Sloveniji odkrili rastline, s katerimi bi lahko zaslužili slabe štiri milijone

Trojica na 900 kvadratih gojila konopljo. Grozi jim od enega do deset let zapora.
Fotografija: Robert Munda, vodja mariborskih kriminalistov. FOTO: PU Maribor
Odpri galerijo
Robert Munda, vodja mariborskih kriminalistov. FOTO: PU Maribor

MARIBOR – Mariborski kriminalisti so te dni odkrili enega največjih nasadov konoplje na svojem območju. Pred časom so namreč posumili, da zlikovci na območju Slovenske Bistrice gojijo in preprodajajo konopljo, in uspelo jim je pridobiti odredbo okrožnega sodišča v Mariboru za hišno preiskavo večjega gospodarskega poslopja. Preiskava je bila izjemno uspešna, saj so možje postave na 900 kvadratnih metrih našli prirejen prostor za gojenje konoplje. Zanjo so skrbeli trije državljani Srbije, stari 26, 27 in 61 let, vsem so odvzeli prostost in zasegli 1781 sadik konoplje, ki so jih našli v stavbi.
1781 sadik konoplje so odkrili kriminalisti.

»Osumljeni bi lahko iz ene rastline dobili najmanj 200 gramov kakovostnih vršičkov in s takšnim nasadom pridelali 356 kilogramov prepovedane droge konoplje. S kontinuirano proizvodnjo bi to v enem letu lahko ponovil od tri- do štirikrat. Ob morebitni neupravičeni prodaji omenjene količine konopljinih vršičkov, pridelanih na tak način, znanih tudi kot skunk (gre za hibrid oziroma rastlino, vzgojeno v idealnih razmerah, ki ima višjo vsebnostjo THC), bi zagotovo zaslužili najmanj 1,780.000 evrov, če bi drogo prodajali na debelo,« je dejal Robert Munda, vodja mariborskih kriminalistov. Če bi se prodaje lotili na drobno, pa bi bil zaslužek višji, je dodal Munda. Gram skunka na črnem trgu namreč stane deset evrov in trojica bi v tem primeru zaslužila kar 3,560.000 evrov.

Poleg rekordne količine sadik so kriminalisti zasegli še 57 paketov oziroma 27 kilogramov že pripravljenih vršičkov prepovedane droge, denar in več pripomočkov za hidroponično gojenje konoplje. S prodajo že pripravljenih vršičkov bi lahko zlikovci zaslužili še dodatnih 150.700 evrov, če bi drogo prodali na debelo, ali 301.400 evrov, če bi jo prodali na drobno. Vse tri srbske državljane so policisti po hišni preiskavi z ovadbo zaradi kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje prepovedanih drog in prometa z njimi privedli pred preiskovalnega sodnika, ta je zanje odredil sodno pridržanje. Za omenjeno kaznivo dejanje je zagrožena zaporna kazen od enega do desetih let.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije