MOČNE NEVIHTE

FOTO: Ujeli velik oblak, ki nad Slovenijo prinaša nevihto

Po mirnem dopoldnevu se nam zvečer obeta huda ura
Fotografija: Oblak, ki so ga ujele kamere. FOTO: Meteo
Odpri galerijo
Oblak, ki so ga ujele kamere. FOTO: Meteo

LJUBLJANA – Agencija za okolje je izdala oranžno stopnjo vremenske ogroženosti. Kot smo že poročali, se bodo danes v večjem delu države pojavila neurja z močnimi nalivi in s sunki vetra, izvzeta pa ni niti toča.

Dodajajo, da je prišlo do situacije, v kateri so se sestavili vsi pogoji za nastanek močnih neviht na širšem območju. Zaradi hladnega zraka v višinah in vlažnega ter toplega zraka, ki ga po tleh prinašajo jugovzhodni vetrovi, bo nastala v ozračju velika nestabilnost. »Pogoji bodo drugačni kot v preteklih dneh. V višjih plasteh ozračja bo bolj vetrovno, zato se bodo nevihte gibale hitreje in bodo prepotovale večje razdalje, združijo se lahko v tako imenovane nevihtne linije.«

Zaradi neviht, ki so nastale nad Jadranom, je morje razburkano, na boji v bližini Pirana pa so izmerili sunke vetra s hitrostjo 94 km/h. Po mirnem, vročem in soparnem dopoldnevu pa pričakujejo, da se bodo razvile močne nevihte. »Pričakujemo, da bodo nevihte začele nastajati pri dviganju zraka čez Dinarsko pregrado. Z južnim tokom bodo nato potovale proti severu. Pozno popoldne in proti večeru bo nevihtna aktivnost največja. Razvoj neviht je pričakovan tudi v vzhodni polovici države, kjer so v petek najugodnejši pogoji za nastanek neurij. Dogajanje se bo umirjalo šele proti sobotnemu jutru.«Ste opazili kaj zanimivega ali posneli kakšno fotografijo oziroma video? Pošljite nam na e-mail, z veseljem bomo objavili.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije