KMETIJSKI SEJEM

FOTO: Traktorski globalizem

Na 23. jesenskem kmetijsko-obrtnem sejmu v Komendi so se predstavili tudi traktorji, izdelani v Indiji in na Kitajskem, ki postajajo vedno bolj priljubljeni zaradi konkurenčnih cen.
Fotografija: Kitajski lastniki v italijanski Modeni še naprej izdelujejo goldonije, že nekaj let pa v istih halah proizvajajo traktorje arbos.
Odpri galerijo
Kitajski lastniki v italijanski Modeni še naprej izdelujejo goldonije, že nekaj let pa v istih halah proizvajajo traktorje arbos.

V Komendi je od 12. do 14. oktobra potekal 23. jesenski kmetijsko-obrtni sejem. Izdelke je razkazovalo več kot 600 domačih in tujih podjetij. Veliko obiskovalcev pritegneta tudi prost vstop in brezplačno parkiranje. Med razstavljavci so tudi proizvajalci in prodajalci traktorjev.

Pestra ponudba

Ponudba traktorjev je bila kot po navadi pestra. V cenovno ugodnejše spadajo traktorji, proizvedeni v Indiji in na Kitajskem. Kitajci so že nekaj let lastniki italijanskega Goldonija, ponujajo pa tudi traktorje blagovne znamke Arbos. Vzhodnjaki tudi večajo delež v prodaji v Sloveniji.

John deere 5050 E ima motor s 40,5 kW/55 KM. Vgrajen ima menjalnik 12 + 12 powerreverser, ki omogoča maksimalno hitrost vožnje 35 km/h. Serija 5E je najmanjša serija kmetijskih traktorjev podjetja John Deere. Ta model je sestavljen v Indiji.
John deere 5050 E ima motor s 40,5 kW/55 KM. Vgrajen ima menjalnik 12 + 12 powerreverser, ki omogoča maksimalno hitrost vožnje 35 km/h. Serija 5E je najmanjša serija kmetijskih traktorjev podjetja John Deere. Ta model je sestavljen v Indiji.

Nekateri globalni zahodni proizvajalci imajo tovarne na Daljnem vzhodu, na primer v Indiji. Če se je še pred nekaj leti govorilo, da tam proizvajajo traktorje za lokalni trg, danes ni več tako. Pri zastopnikih italijanske skupine SDF (Same Deutz Fahr) lahko najdemo izbrane modele, ki so sestavljeni v njihovi tovarni v Ranipetu v Indiji. Tam sestavljajo traktorje z močjo med 30 in 80 KM. Ti imajo na evropskem tržišču konkurenčnejšo ceno. V Indiji sestavljene traktorje ponuja tudi John Deere, globalni proizvajalec kmetijskih strojev, ki ima tovarne po vsem svetu.

Zanima je bila tudi Claasova serija Atos, ki še ne uporablja adblueja oziroma sečnine za čiščenje izpušnih plinov. Načeloma jo lahko prodajajo do leta 2021, ko bodo za traktorske motorje dokončno postale veljavne nove emisijske zahteve stopnje V.

Daljinski traktorji

V Komendi smo lahko videli tudi nekaj radijsko (daljinsko) vodenih traktorjev, ki se največkrat uporabljajo za vzdrževanje bolj ali manj strmih terenov. Ti nimajo več kabine in volana, običajno pa so na gumi gosenicah. Vredno je izpostaviti domači izdelek – kolesni grassmover z elisno kosilnico za košnjo trave.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije