FESTIVAL

FOTO: Pika se po Velenju potika

Srce Šaleške doline so preplavile Nogavičke, male in velike. Festival bo potekal do nedelje.
Fotografija: Z direktorico festivala Barbaro Pokorny FOTOgrafije: Jože Miklavc
Odpri galerijo
Z direktorico festivala Barbaro Pokorny FOTOgrafije: Jože Miklavc

VELENJE – Te dni se v Šaleško dolino zlivajo reke otrok, staršev, učiteljev in drugih spremljevalcev, povečan je cestni promet, vrvež pod velenjskim gradom pa nepopisen. Kot vsako leto doslej namreč v Velenju poteka Pikin festival, trajal bo še vse do nedelje. Letošnje geslo je Pika se po Velenju potika.

Prevzela je mesto

Z direktorico festivala Barbaro Pokorny FOTOgrafije: Jože Miklavc
Z direktorico festivala Barbaro Pokorny FOTOgrafije: Jože Miklavc
Piko Nogavičko je v ponedeljek popoldne pričakala več tisočglava množica malih Pik in drugih pravljičnih likov iz zgodbe, spremljevalcev in izvajalcev programa ob odprtju. Ob delavnicah, ustvarjalnih krožkih, predstavah, igrah in učenju, razstavah in plesu, glasbi in športno-rekreacijskih igrah so se ljubitelji Pike podali tednu pikastih dogodivščin naproti. Ob predaji županske lente glavarja mesta Velenje so se Piki pridružili stotnija otrok iz velenjskih vrtcev s plesom in Pikino himno, domala vsi Pikini prijatelji, voditelja Tanja Postružnik in Tomaž Hudomalj, oba domačina, podžupan Peter Dermol, direktorica Festivala Velenje in letošnjega jubilejnega 30. Pikinega festivala Barbara Pokorny ter predsednica Zveze prijateljev mladine Velenje Bojana Špegel. Prišel je celo Pikin oče, kapitan Efraim Nogavička, ki ga že vrsto let igra dr. Emil Štrbenk, tam so bile Pikine plesalke ter nepopisna množica pikčastih malih in velikih Pik. Otvoritveno predstavo so začinili fantje akrobatsko-gimnastične skupine Dunking Devils, ki so leteli v nebo in pričarali pravi spektakel.


Ko se je polegla prva evforija ob sprevodu, je Pika kar sama snela podžupanu Dermolu lento, še preden ji jo je ponudil. S tem je prevzela nov režim veseljačenja, potepanja po mestu in druženja s svojimi in vsemi drugimi mladimi prijatelji. Ti in množica obiskovalcev so se selili na različna prizorišča, v Rdečo dvorano, na mestno otroško igrišče in Titov trg ter v številne muzejske in kulturne galerije.

Festival mladostnih norosti

Pikin festival je v teh letih iz enodnevne prireditve prerasel v največjo otroško prireditev v Sloveniji, njegova odmevnost se je razširila celo prek meja, zato v programskem delu že nekaj let sodelujejo gostje iz tujine, vsako leto narašča tudi število tujih
Efraim Nogavička oziroma dr. Emil Štrbenk
Efraim Nogavička oziroma dr. Emil Štrbenk
obiskovalcev. Festival ohranja prvotno poslanstvo, od nekdaj je namenjen otrokom in njihovim staršem, dogajanje pa spodbuja in predstavlja otroško ustvarjalnost in domišljijo, ponuja številne izobraževalne vsebine, krepi otroški občutek za sočloveka in humanost, tke številne prijateljske vezi, usmerja mlade k strpnosti in sprejemanju drugačnosti ter utrjuje medgeneracijske vezi.

Spremljajo ga številne umetniške prireditve v Velenju, odprejo se vrata muzejev, galerij in studiev. Dogajanje so opredelili tudi z ekološkega vidika kot prireditev z manj odpadki, saj jih sproti ločujejo na ekoloških otokih.
V mesto se zgrinjajo množice otrok.
V mesto se zgrinjajo množice otrok.

Tokratni Pikin festival v središču mesta na kolnu bo trajal vključno do nedelje. Pikina častna pokroviteljica, ki je festivalu posvetila razstavo Ilustracije za vse generacije, je tokrat že drugič legendarna slikarka ilustratorka za vse generacije Jelka Reichman. Vesela, da je bila znova povabljena med mlade v Šaleško dolino, kamor se zgrinja na tisoče mladih, bralcev in občudovalcev njenih del, je vsem ustvarjalcem iz srca čestitala za ta izjemen festival. 
Na tisoče malih in velikih Pik je te dni v Velenju.
Na tisoče malih in velikih Pik je te dni v Velenju.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije