POD VODO

FOTO: Na reki Krki kar dve drevesci

Prvo je na tradicionalnem kostanjeviškem čolnu, drugo so potapljači okrasili na dnu reke in dvignili na površje.
Fotografija: V Kostanjevici imajo letos dve smrečici, potapljaško in čolnarsko. FOTO: Robi Podbršček
Odpri galerijo
V Kostanjevici imajo letos dve smrečici, potapljaško in čolnarsko. FOTO: Robi Podbršček

KOSTANJEVICA NA KRKI – Na silvestrski večer se je v reki Krki, ki se je v teh dneh ohladila na slabih pet stopinj, zableščalo okrasje na novoletni smrečici, ki jo je skupina potapljačev potopila na rečno dno. Dogodek, ki je popestril praznične dni v Kostanjevici na Krki, sta organizirala Marjan Jerele iz Mestne čolnarne in potapljač Florjan Kerin iz bližnje vasi Podbočje, ker pa je Krka znana tudi po čolnarjenju, sta se odločila za kar dve drevesci, čolnarsko in potapljaško.

Nočni pogled na osvetljeno drevesce sredi reke FOTO: Alenka Kociper
Nočni pogled na osvetljeno drevesce sredi reke FOTO: Alenka Kociper
»Prvo smo postavili na tradicionalni leseni kostanjeviški čoln, ga splovili in zasidrali sredi reke. Drugo drevesce je skupina treh potapljačev, poleg Florjana sta se v ledeno vodo spustila Andrea Kerin in Rudi Hočevar, pozno zvečer potopila na dno Krke,« nam je povedal Marjan Jerele, ki je poskrbel tudi za spremljevalno celodnevno dogajanje.

Kot smo izvedeli, so v Kostanjevici pred leti večkrat organizirali potop novoletnega drevesca, a je tradicija pred leti žal zamrla. Vrli domačini so jo zdaj obudili.

Marjan Jerele pripravlja potapljaško smrečico. FOTO: Alenka Kociper
Marjan Jerele pripravlja potapljaško smrečico. FOTO: Alenka Kociper
Na obrežju zbrani obiskovalci, med katerimi smo srečali kostanjeviškega župana Ladka Petrečiča, so bili poplačani za potrpežljivo čakanje na mrazu z res čarobnim trenutkom, ko so potapljači osvetljeno drevesce na posebnem balonu dvignili na površje, da se je pridružilo onemu v čolnu.

»Vsak večer do svetih treh kraljev bomo prižigali lučke na drevescih, ki sta zasidrani sredi rečne struge,« nam je še povedal Jerele.

Potapljači pred zahtevnim nočnim potopom FOTO: Alenka Kociper
Potapljači pred zahtevnim nočnim potopom FOTO: Alenka Kociper
Sicer pa je bil potop smreke le zaključek prijetnega sončnega dne, ki je kljub mrazu k reki Krki privabil številne domačine, že vajenih, da se pri čolnarni vedno kaj dogaja, pa tudi obiskovalce iz drugih krajev. Potapljač Florjan nam je povedal, da so prejšnja leta potop opravili šele opolnoči, vendar se je zgodilo, da so nekaterim zaradi hudega mraza zamrznili ventili na dihalni napravi, zaradi česar niso mogli v vodo. Letos so se zato potopili nekoliko prej, a to ni zmanjšalo čarobnosti večera. Na prireditvi seveda ni manjkalo pijače in jedače, poleg kuhanega vina, ki je pogrelo premrle dlani, je domačin Franci Svetec pekel ribe, kot se za dogodek ob reki spodobi. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije