ŽALOSTEN KONEC POBEGLE SRNE

Sredi Izole hladnokrvno ustrelili prestrašenega bambija (VIDEO, FOTO)

Lovec je sredi marine v Izoli streljal na srno, ki je zašla. Je odstrel živali, ki ne ogroža nikogar, v urbanem okolju sploh dovoljen? Na Lovski zvezi Slovenije pravijo, da je lovec ravnal pravilno.
Fotografija: Srnica je zašla v ladjedelnico, a se ni več vrnila. FOTO: Zaslonski posnetek
Odpri galerijo
Srnica je zašla v ladjedelnico, a se ni več vrnila. FOTO: Zaslonski posnetek

»Pred pol ure se je v izolski ladjedelnici zgodilo nekaj nezaslišanega! Delavci so opazili srnico, ki je očitno zašla k morju in zmedena in prestrašena begala sem ter tja in se poskušala rešiti. Poklicali so Lovsko družino Izola, da pridejo srnico rešit. Poudarek na rešiti! Namesto tega je prišel lovec čuvaj in po šerifovsko rešil zadevo. Srno je preprosto ustrelil,« je v ponedeljek pozno popoldan na svojem facebooku zapisala razburjena novinarka Eugenija Carl

Carlova je objavila nadzorne fotografije živali, ki jo je lovec pospravil v torbo, in tudi lovčeve krvave roke. 

Tako Carlova kot tudi zaposleni v izolski ladjedelnici ne morejo verjeti, da se je lovec odločil streljati kar ob obali, kjer so ljudje in je v bližini cesta. »Streljaš v gozdu, ne pa tukaj, kjer so ljudje,« je dejal lovcu tamkajšnji prebivalec. Lovec pa se je ob teh besedah le nasmehnil in vsem zaželel lep dan. 

Tukaj so posnetki, ki jih je objavila Carlova:

Dogodek ne bo šel kar tako mimo

Na dogajanje so se že odzvali v društvu za zaščito in pomoč živalim Lajka, kjer so zapisali, da bodo primerno ukrepali, o dogodku so obvestili Lovsko zvezo Slovenije, Policijsko upravo Koper, ministrstvo za kmetijstvo in ministrstvo za notranje zadeve.

Jadranka Juras iz društva Lajka je ob posnetkih zapisala: »Slovenija, od kod lepote tvoje, ali kako je v realnosti videti samoopevano varovanje narave in skrb za prostoživeče živali.«

Če niso ogrožena življenja, se v urbanem okolju ne strelja

Takšna vrsta odstrela v urbanem okolju naj bi bila dovoljena le takrat, ko so neposredno ogrožena človeška življenja zaradi nevarne živali, stekline ali hudo ranjene trpeče živali. Prav tako zakon pravi, da je lovna doba na srnjad od 1. maja dalje, z izjemo, če inšpektor odredi izredni odstrel. 

Na družbenih omrežjih se pojavljajo pozivi policiji, da je treba lovca, ki je streljal v urbanem okolju na žival, ki ni ogrožala nikogar, kaznovati.

Vprašanja o dogodku smo poslali na Policijsko upravo Koper, na Lovsko družino Izola in na Lovsko zvezo Slovenija. V Lovski zvezi Slovenije so nam odgovorili, da lovec ni ravnal v nasprotju z zakonom in nam pojasnili, kaj se je dogajalo oziroma zakaj se je lovec odločil za odstrel. Več pa v članku: Sredi Izole hladnokrvno ustrelili prestrašenega bambija (VIDEO, FOTO)

Več preberite v sredinih tiskanih Novicah

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije