ZAHTEVA MILIJON

Državo toži zaradi neprimernega stanovanja

Objavljeno 17. februar 2019 13.50 | Posodobljeno 17. februar 2019 13.50 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Invalid Jure Jurečič zahteva kar 1,27 milijona evrov. Občina mu je ponudila pet stanovanj, a je vsa zavrnil.

Jure Jurečič je 100-odstotni invalid, pri hoji si pomaga s palico. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
NOVO MESTO – Kar 1,27 milijona evrov zahteva Stražan Jure Jurečič od države, prepričan, da je ta odgovorna za to, da nima primernega stanovanja. Je namreč 100-odstotni invalid, odškodnino pa terja za primarni in sekundarni strah, telesne bolečine in nevšečnosti pri hoji po stopnicah, onemogočanje 24-urne uporabe dvigala, duševne bolečine zaradi diskriminacije in neenakih možnosti, invalidnosti, zmanjšanja življenjskih aktivnosti in kršitev osebnostnih pravic. A že po prvi obravnavi, ki je bila tudi zadnja, saj bo sodnica Irena Matekovič izdala le še sodbo, je slutiti, kak bo njen epilog. Iz tožbe namreč ni mogoče izluščiti protipravnosti dejanja Republike Slovenije, očitki, ki jih na več kot 40 straneh niza Jurečič, pa se nanašajo na Občino Straža, in ne na državo. Ludvik Poljanec, Jurečičev pooblaščenec, to komentira: »Občina je državna institucija, če ta ne dela, moraš tožiti državo. Po ustavi je država dolžna skrbeti za starejše invalidne osebe, občina pa je izvršilni organ. Če bo Jurečič na tem sodišču izgubil, se bomo pritožili na višje.« Se je pa v pravdo vključila tudi Občina Straža kot stranski intervenient in v odgovoru na tožbo navedla več dejstev, ki govorijo o tem, da si prizadevajo rešiti problem, ki se vleče že leta.

2016. je nehal plačevati najemnino.

Jurečič je jasen; dokler mu občina ne dodeli ustreznega stanovanja brez arhitekturnih ovir, bo v zdravstvenem domu. Vanj so pred mesecem dni zaradi pomanjkanja prostora preselili tudi en oddelek vrtca, zaradi napetosti, Jurečič naj bi verbalno napadel občinsko uslužbenko in v času adaptacije prostorov odrinil izvajalca del, je zdaj tam v času obratovanja vrtca celo varnostnik. Jurečič vztraja: ko mu bodo ponudili ustrezno stanovanje brez arhitektonskih ovir, se bo iz zdravstvenega doma izselil.

Zavrnil vse ponudbe

Leta 2002 je moral Novomeščan na hitro rešiti svoj stanovanjski problem. Na Mestni občini Novo mesto, takrat Občine Straža še ni bilo, so mu ponudili enosobno neprofitno najemno stanovanje v zdravstvenem domu v Straži, v pogodbi pa se zavezali, da mu je to na voljo, dokler ne najdejo ustreznega stanovanja brez arhitektonskih ovir.

Na Občini Straža pravijo, da so si ves čas prizadevali za njegovo preselitev v primernejše stanovanje. »Tako smo z občine g. Jurečiča v preteklosti večkrat pozvali k selitvi v druga, njegovemu zdravstvenemu stanju bolj primerna stanovanja, vendar nobene, brez utemeljenega razloga, ni sprejel,« je pojasnil župan Dušan Krštinc.

image
V straškem zdravstvenem domu začasno živi že od leta 2002. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Zapletlo se je tudi v letu 2013, ko je občina energetsko sanirala zdravstveni dom. »Takrat nam g. Jurečič ni dovolil vstopa v stanovanje in ni dovolil zamenjave oken. Da bi imeli pacienti, ki obiskujejo zdravstveni dom, lažji dostop do ambulant, smo v objekt umestili dvigalo. G. Jurečič ga lahko nemoteno uporablja v času obratovanja ambulant, smo pa gospodu večkrat pojasnili, da mu uporabe dvigala zunaj delovnega časa zdravstvenega doma zaradi požarne varnosti in drugih zavarovalnih tveganj ne more zagotoviti. Zaradi zagotavljanja požarne varnosti smo morali ravno zaradi stanovanja, v katerem biva g. Jurečič, v času obnove zdravstvenega doma zagotoviti dvoje požarnih vrat, kar je še povečalo vrednost investicije,« pojasnjujejo na občini in dodajajo, da so Jurečiču večkrat razložili, da mu ne morejo omogočiti parkiranja pod nadstreškom ali ob njem glede na to, da je ta postavljen ob vhodu v zdravstveni dom, torej na koncu intervencijske poti. »Že leta intervencijskim vozilom konstantno ovira dostop do vhoda v zdravstveni dom,« potožijo na občini, kjer izvemo, da Jurečič že od sredine leta 2016 ni plačal najemnine in obratovalnih stroškov, račune vedno zavrača. 
Deli s prijatelji