MAZAČ OSKAR

Drnovškov zdravilec namesto zdravja priklical smrt

Objavljeno 11. avgust 2018 11.29 | Posodobljeno 11. avgust 2018 11.29 | Piše: Boštjan Celec

Zdravilec dr. Janeza Drnovška obtožen mazaštva in oderuštva. Razvpiti dr. Oskar obljubljal čudež in oskubel umirajočo Ajdovko

Vedel je, da Ajdovki ne more pomagati, a jo je vseeno oskubel, je prepričano tožilstvo. Fotografija je simbolična, saj fotografija dr. Oscarja ne obstaja. FOTO: AP
NOVA GORICA – Kdo ve, s čim se zdaj ukvarja Franjo Keleminović oziroma dr. Oscar (Oskar) Keleminovich, nekateri so ga menda imenovali celo beli lama. Čeprav ima pravosodje nemalo težav z vročanjem sodne pošte, bodo 61-letnika najverjetneje kmalu poskušali spraviti na zatožno klop. Zaradi mazaštva mu preti do pet let zapora, zaradi oderuštva pa do tri. O njegovih tako imenovanih čudežnih dejanjih zadnje čase ni slišati, a daleč od tega, da so ljudje pozabili nanj. Še nedavno tega se je na enem od spletnih forumov pojavil zapis o tem Dalmatincu: »Prevarant, upam da bo nekega dne plačal za mojega moža, ki je umrl, ta pa ga je prej dobro izmučil in nam vzel velik denar. Upam, da bo plačal tudi vsem njegovim preostalim žrtvam.«

Proces še to jesen?

Keleminović je še pred nekaj leti deloval na Goriškem, nezakonito zdravilsko dejavnost naj bi v naši državi opravljal polno desetletje, živel pa naj bi v luksuznem stanovanju, ki naj bi mu ga za več sto tisoč evrov prodal Kraški zidar. Policisti so ga aretirali v začetku leta 2015, še preden ga je doletela obtožba zaradi prijave svojca enega od njegovih pacientk, pa je izpuhtel iz Slovenije in odtlej živi na Hrvaškem.

image
Kdo ve, ali bo v primeru pravnomočnosti obtožbe Keleminović prišel na novogoriško sodnijo? FOTO: MARKO FEIST

Naravnost neverjetna zgodba s tragičnim koncem govori o Ajdovki, ki ji uradna medicina zaradi napredovalega raka ni mogla več pomagati. Poiskala je Keleminovića, ko pa je po dveh mesecih umrla, se je njen partner odločil za prijavo. Obljubljal naj bi jima čudežno ozdravitev, za zadnje upanje pa sta plačala 22.000 evrov. »Navadne čajčke in zeliščne mešanice iz naših lekarn ji je prodajal za masten denar, vse skupaj je bilo vredno kvečjemu 300 evrov, tvezil pa je, da gre za zelo redke in težko dostopne zdravilne rastline, predpisoval ji je neke diete,« nam je po razkritju šokantne zgodbe povedal vir blizu preiskave.

Toda ljudje, ki se jim je bližala smrt ali pa so kljub hudi bolezni opustili uradno medicino, in njihovi svojci, so v neizmerni stiski slepo verjeli dr. Oscarju, navsezadnje je v javnosti slovel po tem, da je zaradi maligne bolezni zdravil predsednika Janeza Drnovška, na poti do ozdravitve naj bi pomagal tudi Jelcinu, Berlusconiju, Castru, 17 vatikanskim kardinalom, šejkom in svetovno znanim športnikom.

Obtožbo so mu poskušali vročiti že aprila 2016, šele pred dobrim letom dni jim mu jo je na Hrvaškem uspelo predati prek mednarodne pravne pomoči. Toda njegova odvetnika sta zoper njo vložila ugovor, temu je zunajobravnavni senat novogoriškega sodišča pred lanskimi sodnimi počitnicami ugodil, primer se je vrnil v svet sodne preiskave, fakultetna komisija pa je morala dopolniti izvedensko mnenje medicinske stroke.

image
Čaji in razni zvarki ne ozdravijo raka. FOTO: SHUTTERSTOCK

To je bilo medtem storjeno in po naših informacijah ne bistveno spremenjena obtožnica je po nekaj peripetijah v zvezi z vročitvijo le znova priromala v roke dr. Oscarja. Kot nam je povedal direktor novogoriškega okrožnega sodišča Samo Turel, je rok za ugovor potekel 6. julija, Keleminovićeva pooblaščenca pa sta znova ugovarjala. Zadeva je zdaj pri senatu, ki naj bi odločil kmalu, v primeru zavrnitve pa bo obtožba postala pravnomočna in znalo bi biti, da bodo proti domnevnemu mazaču in oderuhu že to jesen razpisali predobravnavni narok.

Mazač in oderuh
Mazač je v naši kazenski zakonodaji nekdo, ki se ukvarja z zdravljenjem ali opravljanjem zdravilske dejavnosti, čeprav nima predpisane kvalifikacije, in pri tem odvrne bolnika od pravočasnega iskanja zdravniške pomoči. Oderuh pa je tisti, ki sprejme in si zagotovi očitno nesorazmerno premoženjsko korist, s tem da izrabi njegovo slabo premoženjsko stanje, hude stanovanjske razmere, stisko, nezadostno izkušenost ali lahkomiselnost.

O podrobnostih iz obtožbe in ugovora ter o tem, kaj o očitkih na svoj račun pravi Franjo Keleminović, smo pobarali njegovo odvetnico Tanjo Marušič, ki pa nam je po posvetu s kolegom Romanom Završkom (tudi ta odvetnik zastopa Keleminovića v tem postopku) odgovorila, da dokler je zadeva v teku, o vsem skupaj nimata komentarja, ne vsebinskega in ne na temo dela sodišča.

Pred smrtjo znova zaupal medicini

Dr. Oscar je torej širši slovenski javnosti postal znan, ko ga je za pomoč zaprosil predsednik Slovenije. Kako pa sta o zdravljenju Drnovška pripovedovala bolnik in zdravilec, ki je sicer trdil, da je čisto pravi zdravnik, ki je v Jugoslaviji uspešno zaključil študij medicine?

image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO (ENA OD TEH ZA PRVO)
Obljubljal naj bi čudežno ozdravitev, zdaj je obtožen mazaštva in oderuštva. FOTO: Guliver/Getty Images

Drnovšku so leta 1999 diagnosticirali raka na ledvicah, h Keleminoviću se je zatekel nekaj let pozneje. Nenadoma je presenetil z besedami, da je rakavo bolezen preprosto odmislil in da nima več stikov z zdravniki na onkologiji ali uradno medicino nasploh. Dr. Oscar naj bi mu, je pozneje pricurljalo v javnost, zabičal, da se mora odreči vsem razvadam, spremeniti življenjski slog, se odpovedati mesu, piti le prečiščeno vodo ter se poduhoviti. Res, hud rakavi bolnik se je odpovedal celo jajcem, mleku, mlečnim izdelkom ter še marsičemu drugemu.

Vsak zdravilec ali bioenergetik ali kdo drug, ki pravi, da lahko zaustavi napredujočega raka, je šarlatan.

Keleminović je o zdravljenju Drnovška spregovoril le enkrat, to je bilo za Jutarnji list, v intervju pa je privolil pod pogojem, da ga ne bodo fotografirali. Dejal je, da se je predsednik Slovenije odpovedal vsemu, čemur se je moral, »ne zato, ker bi ga jaz prisilil, temveč ker je sam inteligentno razumel nujnost sprememb. Če hoče človek ozdraveti, mu tudi najkakovostnejša zdravila ne bodo pomagala, če ne bo spremenil škodljivih navad. Za ljudi je bolje, da ne vedo, kaj vse vsebujejo življenjske potrebščine, ki jih vsak dan kupujejo v trgovinah. Iz izkušenj vem, da neradi menjajo življenjske navade, pa čeprav za ceno hudih bolezni in celo smrti.«

Intervju je bil objavljen leta 2006, ko so dr. Drnovška že razžirale metastaze. Po objavi v Jutarnjem listu pa je predsednik v pogovoru za Slovenske novice povedal, da Keleminovićeva vloga pri njegovem zdravljenju spet ni bila tako velika: »Res sem leta 2003 za nekaj časa preizkusil njegov pristop, ampak daleč od tega, da bi to kakor koli vplivalo na to, kar zdaj počnem, ali na ta moj preobrat. V tistem času sem recimo dvema znancema, ki sta imela raka, dal njegovo telefonsko številko, žal sta že oba mrtva. S Keleminovićem sva se nazadnje videla leta 2003, morda v začetku leta 2004. Potem sem študiral ajurvedsko in staro tradicionalno kitajsko medicino ter se o tem pogovarjal tudi z mojstri. Morda sem od vsakogar kaj odnesel, a na neki točki sem opustil tako uradno kot alternativno medicino in se odločil, da bom sledil svoji intuiciji.«

image
Pred smrtjo je dr. Drnovšek ugotovil, da je onkološko zdravljenje raka edina učinkovita metoda. FOTO: DEJAN JAVORNIK

Dr. Janez Drnovšek je oktobra 2007 ob odprtju onkološkega inštituta v Ljubljani dejal, da je onkološko zdravljenje raka edina učinkovita metoda. »Vsak zdravilec ali bioenergetik ali kdo drug, ki pravi, da lahko zaustavi napredujočega raka, je šarlatan.« Toda zanj je bilo prepozno, saj se je že poslavljal, umrl je februarja 2008. 

Izkoriščajo stisko bolnih
Ko je začel Drnovšek zavračati pomoč uradne medicine, so se oglasili nekateri ugledni zdravniki. Po vrsti so menili, da gre za pravico človeka, vendar pa tudi za zelo nespametno potezo. Na Delovem Zdravstvenem blogu je lani pisal dr. Erik Brecelj z onkološkega inštituta. O tako imenovanih alternativnih zdravilcih je menil: »Ljudje jim verjamejo. Njim, ne uradni medicini. Potem hujšajo, uživajo konopljo, pijejo petrolej, ne uživajo mesa, nanje se polagajo roke, ljudje se klistirajo, uporabljajo bioresonanco, vitamin B17, sodo bikarbono, vitamin C in še in še bi lahko našteval. Mnogi na koncu umrejo. Brez denarja, ki so ga pustili pokvarjencem, ki samo izkoriščajo stisko bolnih ljudi. Pri nas temu, da nekoga namenoma shiraš do praga smrti, samo zato, da mu lahko vzameš nekaj tisoč evrov, pravimo alternativno zdravljenje.«
Deli s prijatelji