INSTITUT JOŽEF STEFAN

Dosegli smo vrh četrtega vala, toda najhujše šele prihaja

Pritisk na bolnišnice bo najhujši šele čez nekaj tednov.
Fotografija: Število okužb je ogromno. FOTO: Drazen Zigic, Getty Images
Odpri galerijo
Število okužb je ogromno. FOTO: Drazen Zigic, Getty Images

Institut Jožef Stefan (IJS) v svoji najnovejši napovedi ocenjuje, da je epidemija covida-19 glede na število pozitivnih testov »predvidoma dosegla vrh četrtega vala«. Vrh bo v enotah intenzivne terapije predvidoma dosežen v zadnjem tednu novembra zaradi časovnega zamika od pozitivnega testa do hospitalizacije. To pišejo na spletni strani. Predvidoma bo na intenzivnih oddelkih več kot 250 covidnih bolnikov, verjetno pa jih ne bomo presegli 300.

image_alt
Minister Poklukar odpovedal vladni obisk in odhitel v bolnišnico (FOTO)

»Zdaj je ključno, da zares dosledno izvajajmo pravilo PCT in vse druge ukrepe, da epidemija ne bi začela spet naraščati,« opozarjajo na institutu. Zaradi dolgih časovnih zamikov od okužbe do hospitalizacije po njihovem mnenju popravnega izpita ne bo. Najučinkovitejši ukrep za obvladovanje epidemije je po njihovem cepljenje, ki da močno zmanjša verjetnost okužbe in težjega poteka bolezni. »Kumulativno število hospitaliziranih zmanjša pri tako kužnem virusu le cepljenje, ukrepi to isto kumulativno število bolnikov le razporedijo na daljše časovno obdobje.«

image_alt
Slovenija med 10 najkritičnejšimi državami v Evropi

V četrtek so po podatkih NIJZ v 9118 PCR-testih potrdili 3431 okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah zdravijo 954 covidnih bolnikov ali 34 več kot dan prej. Intenzivno nego jih potrebuje 215. S tem je doseženo dozdajšnje najvišje število bolnikov na intenzivnih oddelkih iz novembra lani.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije