VELENJE

Dogajalo se je tudi brez strela

V Velenju so združili Spominski center 1991 in odprli Park državnosti. Sklenili zgodovinski lok uporništva slovenskega naroda v obdobju 1918–1991.
Fotografija: Ameriški tank sherman
Odpri galerijo
Ameriški tank sherman

Park državnosti in Spominski center 1991 so v Velenju snovali več let. Prve pobude so nastale že leta 2000, ob podpori številnih sodelujočih pa je bil projekt uresničen v več fazah z odprtjem kompleksa parka 24. oktobra, ko so vsi vključeni z zadovoljstvom prisostvovali slovesnemu odprtju ter srečanju vseh veteranskih in domoljubnih organizacij iz Šaleške in Zgornje Savinjske doline ter Mestne občine Velenje, Muzeja Velenje, Vojaškega muzeja Slovenske vojske, Muzeja slovenske policije in drugih. K uresničevanju ideje, zbiranju gradiv in eksponatov ter gradbeni realizaciji so prispevale še različne institucije ter organizacije in mnogi posamezniki. Ti so skupaj poskrbeli za končno vsebino in podobo.

Vsebinsko izjemen projekt

Projekt se je ob 20. obletnici osamosvojitve Slovenije izkazal kot vsebinsko izjemen. Takrat je bila sprejeta odločitev, da se začne bolj sistematično zbirati vse, kar bi po strokovni oceni poznavalcev razmer pred vojno za Slovenijo, med njo in po njej pričalo o dogajanju tako v skupni državi kot v Sloveniji in širšem okolju Šaleške, Koroške in Zgornje Savinjske doline. Kustos Muzeja Velenje, prof. zgodovine Vinko Mihelak, je med drugim dejal: »Izkazalo se je, da se je tudi v širši Šaleški dolini veliko dogajalo, ne glede na dejstvo, da tod okoli ni bil izstreljen niti en naboj ob oboroženem odporu vojne za Slovenijo. Zbrali smo veliko dokazov o tem, zato se je zastavilo vprašanje, kje vse hraniti. Leta 2013 je takratni župan Velenja Bojan Kontič ob podpori veteranskih organizacij sklenil podpreti projekt Spominski center 1991, lokacijo in prostore pa zagotoviti v sklopu nekdanjega Doma borcev in mladine, ki je delno že ponujal tovrstne možnosti.« Le pet let pozneje je ta center zaživel.

Park državnosti
Park državnosti

Izziv je ostala zelena jasa pod kompleksom te zgradbe, tam je že takrat desetletja stal pomnik NOB, in sicer ameriški tank sherman, bolj kot neke vrste opomnik in kulturni spomenik, poslikan v odtenkih barve svobode in spomina na težke čase. Konec oktobra so s slovesnim postrojem garde Slovenske vojske ter praporščakov veteranskih združenj in domoljubnih organizacij prav tam ob slovesnih koračnicah Pihalnega orkestra ter Trobilnega kvinteta Policijskega orkestra in pevskega zbora OŠ Gustava Šiliha Velenje položili venec k tetraedru, vojaški cestni protitankovski oviri.

Pesmi upora

Med slovesnostjo je pesmi upora in svobode prebirala kulturnica, amaterska igralka Irena Zalar. Na sceni so se zvrstili Andreja Katič v imenu Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije, generalmajor Ladislav Lipič in osrednji govornik župan Peter Dermol. Še prej so predstavniki domoljubnih in veteranskih organizacij podpisali dogovor o sodelovanju območnih organizacij Šaleške doline, ki bo še bolj povezovala že omenjene akterje tudi s pridobljenimi možnostmi v kompleksu Spominskega centra 1991 ter Parka državnosti.

Katičeva je ob nagovoru dejala, da predstavnike in članstvo domoljubnih in veteranskih organizacij povezujejo skupna načela in vrednote, pripadnost državi Republiki Sloveniji in spoštovanje do aktivnih udeležencev v prelomnih dogodkih za zgodovino Slovenije, naše dežele in vseh njenih ljudi. Lipič je pomen obstoja Parka državnosti ter Spominskega centra 1991 v Velenju pripisal prikazu sklenitve zgodovinskega loka uporništva slovenskega naroda od leta 1918 do osamosvojitvene vojne. Zato lahko s ponosom praznujemo praznike vseh zgodovinskih obdobij. Ob tem se je zahvalil Velenju in vodstvu občine za pomoč in podporo domoljubnim in veteranskim organizacijam. Lipič in sekretar Policijskega veteranskega društva Sever – odbor Velenje Anton Pozvek sta nato izročila županu Dermolu zahvalno plaketo za ohranjanje spomina na aktivnosti vojnih veteranov 1991 Savinjske in Šaleške doline.

Govornica je bila tudi Andreja Katič.
Govornica je bila tudi Andreja Katič.

Generalmajor Ladislav Lipič Fotografije: Jože Miklavc
Generalmajor Ladislav Lipič Fotografije: Jože Miklavc

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije