IZRAČUN PLAČE

Dobro preverite plačilno listo, še posebno tisti z minimalno plačo

Opozarjajo na primere, ko se dozdajšnji dodatki znajdejo v osnovi plače.
Fotografija: Minimalna plača. FOTO: Maryna Pleshkun/shutterstock
Odpri galerijo
Minimalna plača. FOTO: Maryna Pleshkun/shutterstock

Kot smo poročali, se je minimalna plača z novim letom dvignila. Z januarjem uzakonjena bruto minimalna plača znaša 1.203,36 evra. Neto minimalna plača za samsko osebo brez otrok je po novem 878,48 evra.

Danes je zadnji zakonski izplačilni dan za januarsko plačo (18. dan je padel na soboto), zato so v Delavski svetovalnici opozorili vse, ki so na minimalnih plačah, naj zelo pozorno pogledajo plačilne liste. Še posebno pozorno poglejte svoje dodatke oziroma stimulacije, še posebno če ste te redno prejemali, pravijo. Kot so zapisali v opozorilu, so pred dnevi na plačni listi nekega delavca na minimalni plači videli, da mu je z januarsko plačo »čudežno« izginil dodatek, ki ga je sicer redno prejemal. Tudi po spletnih forumih se širijo informacije delavk in delavcev, da jim dodatki ali stimulacija izginjajo oziroma se zmanjšujejo.

Ob tem opozorilu izpostavljajo osnove, ki jih je treba poznati: 

  • v vaši pogodbi o zaposlitvi je zapisana bruto OSNOVNA plača. In če je vaša osnovna plača nižja od obvezne izplačane bruto minimalne plače, imate na plačilni listi napisano (tudi) »dodatek do minimalne plače«
  • tega dodatka do minimalne plače pa ne smemo zamenjevati z vsemi vašimi – ostalimi – dodatki. Kajti le-ti pa tudi del plače za delovno uspešnost in plačilo za poslovno uspešnosti se ne vštevajo v minimalno plačo. To pomeni, da se na vaši plačilni listi vsi ti dodatki ne smejo vštevati do minimalne plače, temveč nad njo
  • Primer: če je osnovna plača, določena v pogodbi o zaposlitvi, 750 evrov in so bili v tem mesecu oddelani vsi delovni dnevi, je dodatek do minimalne plače 453,36 evra (1203,36 – 750 evrov). K temu se prištevajo drugi dodatki, med drugim za delovno dobo, na primer 75 evrov. Tako bi bruto plača znašala 1.278,36 evra. Minimalna plača je 1203,36 + 75 evrov = 1.278,36 evra.

Minimalna plača. FOTO: Zx/Gm Igd
Minimalna plača. FOTO: Zx/Gm Igd

Višina minimalne plače vpliva tudi na kreditno sposobnost. Več o tem preberite tukaj. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije