VOLITVE

Do 10. ure 90 kršitev volilnega molka

Inšpektorat obravnava 32 zadev.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Thinkstock

LJUBLJANA – Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve (MNZ) je od začetka volilnega molka do danes 10. ure prejela 90 obvestil o domnevnih kršitvah. Pri 58 obvestilih so takoj ugotovili, da ne gre za kršitev volilnega molka. Tako na osnovi prejetih obvestil inšpektorat za notranje zadeve obravnava 32 zadev. Največ, in sicer 12, se jih nanaša na deljenje letakov oziroma druge volilne propagande, so sporočili z MNZ.

V soboto opolnoči se je pred parlamentarnimi volitvami uradno končala volilna kampanja. Začel je veljati volilni molk, ki ga je treba spoštovati do 19. ure, ko se bodo zaprla volišča po državi. Med volilnim molkom je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce nagovarjala h glasovanju za enega od kandidatov.

Na ministrstvu deluje dežurna služba, kamor lahko državljani sporočajo podatke o domnevnih kršitvah volilnega molka. Prijave kršitev volilnega molka na telefonski številki 080 21 13 sprejema dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve.

Za kršitve volilnega molka so predvidene globe od 700 do 3000 evrov za organizatorja volilne kampanje, od 150 do 600 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje in od 150 do 400 evrov za posameznika.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije