TRADICIONALNO

Dnevi poezije in vina povezujejo umetnike (FOTO)

Festival se je začel v Medani, od leta 2010 pa ga gosti Ptuj. Številne novosti in presenečenja za obiskovalce.
Fotografija: Tudi letos je prvi dogodek gostil Vrt spominov in tovarištva na Petanjcih. FOTOGRAFIJE: Oste Bakal
Odpri galerijo
Tudi letos je prvi dogodek gostil Vrt spominov in tovarištva na Petanjcih. FOTOGRAFIJE: Oste Bakal

V ponedeljek pozno popoldne so se začeli že 27. Dnevi poezije in vina, največji mednarodni pesniški festival v tem delu Evrope, ki ga od leta 2010 gosti Ptuj, na različnih lokacijah po Sloveniji in v avstrijskem Laafeldu (Potrni) ter hrvaškem Varaždinu pa bo več kot 50 dogodkov.

Dnevi poezije in vina v očarljivem starem mestnem jedru Ptuja združujejo najboljše pesnike in umetnike z vsega sveta ter ponudbo najboljših slovenskih vin. Festival se je začel v Medani, od leta 2010 pa ga, kot rečeno, gosti Ptuj. Vsi dogodki potekajo v slovenskem in angleškem jeziku, zato so si Dnevi poezije in vina z leti pridobili zvesto domače in tuje občinstvo. Ob velikih večernih pesniških branjih in koncertih ter prijetnih zasebnih branjih, okroglih mizah, otroškem programu na Ptuju in v drugih krajih pa obiskovalce vsako leto pričakajo tudi številne novosti in drobna presenečenja iz sveta glasbene, gledališke, filmske, fotografske in drugih umetnosti.

Zbrali so se na Ptuju.
Zbrali so se na Ptuju.
Na dogodku je spregovoril tudi gostitelj Marjan Šiftar, predsednik uprave Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija.
Na dogodku je spregovoril tudi gostitelj Marjan Šiftar, predsednik uprave Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija.

Prevajalska delavnica

Tudi letos je prvi dogodek festivala gostil Vrt spominov in tovarištva na Petanjcih, in sicer pesniško branje udeležencev češko-slovenske prevajalske delavnice. Med prisotnimi pesniki so bili Barbara Korun, Primož Čučnik, Barbara Jurša Potocco in Čeh Ondrej Lipar, na dogodku sta manjkala Petr Hruška in Marie Iljašenko. Dogodek, ki ga je moderirala Diana Pungeršič, mentorica omenjene prevajalske delavnice, je z glasbo popestrila zasedba Falajček. Na letošnjem festivalu je v središču pozornosti sodobna češka poezija. Na dogodku je spregovoril tudi gostitelj Marjan Šiftar, predsednik uprave Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija. Kot veleva ime dogodka, je pesniškemu branju sledilo druženje ob vinu iz več uglednih prekmurskih vinskih kleti.

Zbrane je pozdravil tišinski župan Franc Horvat.
Zbrane je pozdravil tišinski župan Franc Horvat.

Kot spremljevalni dogodek so najprej odprli razstavo likovnih del udeležencev lanske mednarodne likovne kolonije Vino-art 18, ki že od leta 2004 poteka v Dobrovniku, na ogled pa so dela Igorja Banfija, Nikolaja Beera, Zdravka Dolinška, Bogdana Čobala, Matjaža Duha, Endreja Gönterja, Rada Jeriča, Ferenca Kiralyja, Darka Slavca, Željka Mucka, Viktorja Šesta in Klavdija Tutte. Leta 2004 sta zakonca Vesna in Jože Seršen v okviru Društva za kulturo pitja vina povabila sodobne slovenske in tuje likovne ustvarjalce v idilično okolje vinorodnega, rahlo hribovitega sveta ob vznožju panonske nižine, da bi v njem ustvarjali. Ob strokovni pomoči posameznih sodelavcev in občine Dobrovnik so se doslej zvrstili številni prepoznavni in uveljavljeni sodobni likovni umetniki, ki z ustvarjenimi deli bogatijo zakladnico kulturne dediščine, pomembne za širši kulturni prostor.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije