PRVA POŠILJKA PRISPELA

Dan D za Slovenijo, Janša sporočil pomembno novico

Najprej bodo cepili stanovalce v domovih za starejše.
Fotografija: Cepivo Pfizerja in BioNTecha prihaja v Slovenijo. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Cepivo Pfizerja in BioNTecha prihaja v Slovenijo. FOTO: Getty Images

Prva pošiljka cepiva proti covidu-19 je že v Sloveniji, je prek Twitterja sporočil premier Janez Janša. Cepljenje z 9750 odmerki cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha se bo predvidoma začelo v nedeljo. Do konca leta naj bi Slovenija dobila še 6825 odmerkov. Prvi bodo cepljenji stanovalci domov za starejše in tam zaposleni ter najbolj izpostavljeni zdravstveni delavci.


Tovornjak s prvo pošiljko cepiva za Slovenijo je na pot iz Pfizerjeve tovarne v belgijskem Puursu proti Sloveniji krenil v četrtek. Cepivo bodo pripeljali v lekarno Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, kjer bo ustrezno shranjeno na temperaturi –80 stopinj Celzija.

Na točno določeni temperaturi

Distribucijo cepiva od bolnišnične lekarne do domov za starejše občane, zdravstvenih domov in bolnišnic bo zagotovil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), na lokacije cepljenja po državi bodo predvidoma cepiva pripeljali iz Ljubljane v nedeljo. Prevoz cepiva bo organiziran v temperaturnem območju 2 do 8 stopinj Celzija.

Cepljenje se bo po navedbah ministrstva začelo takoj, ko bodo opravljeni vsi postopki priprave cepiva, predvidoma že v nedeljo. Med prvimi bodo cepili stanovalce domov za starejše, ki še niso preboleli covida 19.

Naslednja pošiljka cepiva za Slovenijo naj bi nato v našo državo prispela že v prihodnjem tednu, v dneh od 28. do 31. decembra, natančen datum še ni znan.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije