RESNICA O JAVNEM SEKTORJU

Črno na belem: 50 največjih zaslužkarjev v javnem sektorju

Rast mase njihovih plač vas bo presunila.
Fotografija: Ne direktor, zdravnik bi morali biti. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Ne direktor, zdravnik bi morali biti. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Podatki o izplačilih v javnem sektorju so javno dostopni. Sicer niso imenski, je pa po marsikateri funkciji moč sklepati, za koga gre. Tokrat ne bomo raziskovali, kdo je prejel najvišjo plačo, bomo pa pogledali, kaj se je dogajalo z maso plač najuspešnejše petdeseterice v lanskem letu (za letos podatkov še ni).

Od januarja do decembra lani so si najboljši v javnem sektorju skupaj prislužili 6,5 milijona evrov bruto, kar znese v povprečju 538.000 evrov na mesec. Če preračunamo na posameznika, to pomeni, da je povprečnež z lestvice najboljših 50 zaslužkarjev v javnem sektorju prejel 10.767 evrov bruto. Za primerjavo: povprečna bruto plača v Sloveniji je lani po podatkih statističnega urada (in našega izračuna) znašala malenkost več kot 1681 evrov.

Trend: največjim zaslužkarjem vse več

Januarja so najboljši zaslužili nekaj več kot 522.000 evrov, kar je pod prej izračunanimi povprečjem, med letom so izplačila nekoliko nihala, proti koncu leta pa vse bolj rasla, kar je razvidno tudi s spodnjega grafa. Tako so najbogatejši decembra lani skupaj prejeli kar 645.000 evrov bruto. To pomeni, da se je masa plač najbolj plačanih 50 v tem obdobju povečala za skoraj četrtino (ali natančno 23,51 odstotka)!

Trend je označen z rdečo črtkano črto, smer pa je jasno izražena. FOTO: S. N.
Trend je označen z rdečo črtkano črto, smer pa je jasno izražena. FOTO: S. N.

Za primerjavo poglejmo, kaj se je v tem obdobju dogajalo z minimalno plačo. Ta je od januarja do decembra 2018 ostala nespremenjena – 842,79 evra. Letos, torej z januarjem 2019, se je povečala za dobrih pet odstotkov na 886,63 evra (43,84 evra bruto), z letom 2020 pa bo znašala 940,58 evra, kar je dobrih 11 odstotkov več kot leta 2018 (97,79 evra bruto) ali 6,1 odstotka več kot v 2019 (53,95 evra bruto). Verjetno ni treba posebej pojasnjevati, da se najbolj občuti razlika v absolutnih številkah: 5-odstotna rast pri plači 5000 evrov pomeni dodatnih 250 evrov več na mesec, pri plači 500 evrov pa le 25 evrov. Če višje plače rastejo z večjim odstotnim deležem kot nižje, pa je prepad med njima še bistveno večji. Zanimiva je tudi poklicna struktura prejemnikov najvišjih plač. Osredotočili smo se na najuspešnejših 15 po mesecih: 
  • januar: 9 zdravnikov, 4 piloti, 1 sodnik in 1 direktor javnega raziskovalnega zavoda;
  • februar: 15 zdravnikov;
  • marec: 11 zdravnikov, 2 visokošolska učitelja/zdravnika, 1 asistent/zdravnik, 1 direktor kulturnega doma;
  • april: 11 zdravnikov, 2 asistenta/zdravnika, 2 direktorja kulturnega doma;
  • maj: 13 zdravnikov, 2 visokošolska učitelja/zdravnika;
  • junij: 10 zdravnikov, 2 visokošolska učitelja/zdravnika, 2 asistenta/zdravnika, 1 strokovni direktor/zdravnik;
  • julij: 7 zdravnikov, 7 pilotov, 1 asistent/zdravnik;
  • avgust: 10 zdravnikov, 2 asistenta/zdravnika, 1 zdravnik/znanstveni sodelavec, 1 visokošolski učitelj/zdravnik, 1 strokovni sodelavec;
  • september: 13 zdravnikov, 2 asistenta/zdravnika;
  • oktober: 11 zdravnikov, 2 visokošolska učitelja/zdravnika, 1 asistent/zdravnik, 1 zdravnik/strokovni direktor/vodja;
  • november: 9 zdravnikov, 3 asistenti/zdravniki, 2 visokošolska učitelja/zdravnika, 1 direktor/ravnatelj gledališča; 
  • december: 4 zdravniki, 4 visokošolski učitelji/zdravniki, 3 asistenti/zdravniki, 2 znanstvena svetnika, 1 direktor javnega raziskovalnega zavoda, 1 znanstveni svetnik/zdravnik;

Med zdravnike smo šteli tudi tiste, ki poleg poklica zdravnika opravljajo še delo visokošolskega učitelja, asistenta, strokovnega vodje/direktorja, znanstvenega sodelavca. FOTO: S. N.
Med zdravnike smo šteli tudi tiste, ki poleg poklica zdravnika opravljajo še delo visokošolskega učitelja, asistenta, strokovnega vodje/direktorja, znanstvenega sodelavca. FOTO: S. N.

Čez palec lahko ocenimo, da se na lestvici med najbolj plačanimi največkrat pojavljajo zdravniki. Nekateri med njimi so tudi visokošolski učitelji ali asistenti. Občasno se med njimi pojavijo tudi piloti (generalštab SV, nazive smo zanemarili), kakšen direktor, znanstveni svetnik, sodnik ...

Če želite biti med najbolj plačanimi v javnem sektorju, potem je zdaj jasno, kaj bi morali biti po poklicu: ne direktor, ampak zdravnik.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije