KORONAVIRUS

Znano, kdaj in koliko cepiva bo na voljo Slovencem

Prvi odmerki naj bi v Slovenijo prispeli že januarja.
Fotografija: Cepljenje. FOTO: Dado Ruvic, Reuters
Odpri galerijo
Cepljenje. FOTO: Dado Ruvic, Reuters

Cepivo proti koronavirusu naj bi v Slovenijo prispelo v začeteku leta, poroča Delo. Koliko odmerkov bo na voljo, še ni povsem znano, a v Evropski uniji so sklenili dogovor, ki predvideva, da bodo cepiva razdelili glede na število prebivalcev. V Sloveniji bomo tako prejeli 0,47 odstotka proizvedenih cepiv, toliko evropskih prebivalcev namreč živi v Sloveniji.

Roman Jerala s Kemijskega inštituta je povedal, da lahko največ naredimo s tem, da se cepi najbolj ogrožene – tiste v domovih za starejše. Predivdeva, da bi lahko v Slovenijo do velike noči prišlo 600 tisoč odmerkov, kar bi lahko zadostovalo za najbolj ogrožene.

Cepivo BioNtecha in Pfizerja, ki so ga predstavili avgusta, naj bi bilo 90 odstotno učinkovito.Pred prihodom v Sloveijo pa šemora biti izdno dovoljenje za promet s cepivom, nato pa se začne proizvodnja.

Cepivo proti koronavirusu je bilo razvito rekordno hitro. Hiter razvoj pa je bil možen tudi zaradi velike finančne podpore Evropske unije.

Precej zahteven zalogaj pa bo spraviri cepivo BioNtecha in Pfizerja v države članice, saj ga je treba hraniti na -80 stopinj Celzijah. Proizvajalec mora cepivo dostaviti na eno od točk v vsaki državi, kako pa bo nato naprej potekal razvoz po državi, pa je odvisno od vsake države posebej.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije