OBILNE PADAVINE

Zapadlo bo do meter novega snega

Velika nevarnost za južno in zahodno Slovenijo.
Fotografija: V gorah se bo povečala nevarnost snežnih plazov. FOTO: Images/istockphoto
Odpri galerijo
V gorah se bo povečala nevarnost snežnih plazov. FOTO: Images/istockphoto

LJUBLJANA – Po podatkih Urada za meteorologijo in hidrologijo Agencije RS za okolje (Arso) bodo danes popoldne in v soboto reke in manjši vodotoki v večjem delu države zaradi kombinacije dežja, taljenja snega in zamrznjenih tal hitro naraščali. V zahodni in južni Sloveniji lahko količina padavin v naslednjih 24 urah krajevno doseže okoli 100 litrov na kvadratni meter.

V času plime danes med 20. in 22. uro in v soboto med 6. in 8. uro bo morje poplavljalo najbolj izpostavljene dele obale v višini do 20 centimetrov. Ob tem bo morje vzvalovano.

Dež bo spremljal veter. FOTO: Getty Images/istockphoto
Dež bo spremljal veter. FOTO: Getty Images/istockphoto
Meja sneženja se bo predvidoma dvignila nad 1500 metrov nad morjem. V gorah bo obilno snežilo, v visokogorju Julijcev bo zapadlo več kot meter novega snega. Nevarnost snežnih plazov bo pod 1500 metrov zaradi odjuge, višje pa zaradi obilice novega snega velika do zelo velika (4. do 5. stopnje), zato odhod v gore v prihodnjih dneh tudi pri Arsu odsvetujejo.

Zvečer in ponoči lahko južni veter ob naši obali preseže hitrost 70 kilometrov na uro. Zaradi obilnih padavin in močnega vetra je Arso za zahod države razglasil oranžni (drugi najvišji) alarm. Danes popoldne se bodo padavine na zahodu krepile, na severozahodu bo jakost padavin največja ponoči in v soboto zjutraj, ko bo padlo tudi okoli 150 litrov padavin na kvadratni meter.

Oranžni alarm. FOTO: Arso
Oranžni alarm. FOTO: Arso


V soboto zjutraj in dopoldan so razlivanja manjših rek možna predvsem v zahodni polovici Slovenije, v soboto popoldan pa tudi v južni, osrednji in delu vzhodne Slovenije. V soboto zvečer in ponoči se lahko na najbolj izpostavljenih območjih razlivajo reke Vipava v spodnjem toku, Kolpa, Ljubljanica ter Sava v srednjem toku. Ob močnejših lokalnih nalivih se lahko hitro razlijejo hudourniški vodotoki.

V nedeljo čez dan se bodo pojavljale še manjše plohe. Pričakujemo, da bo na zahodu skupno padlo od 70 do 180, v osrednjem in južnem delu od 50 do 120 in na vzhodu od 10 do 50 litrov padavin na kvadratni meter.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije