VREMENOSLOVCI OBLJUBLJAJO

Zapade lahko do 20 centimetrov snega, ponekod še več

Naslednji teden nas čaka suho vreme, napovedujejo.
Fotografija: (Končno) prihaja sneg. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
(Končno) prihaja sneg. FOTO: Roman Šipić

V soboto bomo deležni prvih padavin po 23. decembru. Slab mesec suhega vremena smo imeli in ponekod se že sušijo ozimna žita.

Nad zahodno Evropo sta danes dve vremenski motnji, ena za drugo. Prva slabi, druga jo dohiteva. Združeni bosta jutri dopoldne dosegli Slovenijo. Ciklon z vremensko motnjo nam bo od zahoda prinesel nekaj padavin. Prav dosti ne, še največ jih bo nekoliko zahodneje od nas, pri nas pa na Primorskem in vzdolž osi Snežnik–Julijske Alpe, napoveduje agencija za okolje (Arso). 

Več padavin na zahodu

Proti vzhodu bo padavin zelo malo. Vremenoslovci predvidevajo, da bo nad zahodno polovico Slovenije, kjer se bodo padavine najprej začele pojavljati, po nižinah najprej deževalo, čez dan pa se bo, ob dotoku hladnejšega zraka od severovzhoda, že toliko ohladilo, da bo dež prešel v sneg tudi po nižinah. Ker bodo padavine vzhodno Slovenijo dosegle kasneje, se bo tam že toliko ohladilo, da bo marsikje že na začetku snežilo ali pa bo začetni delež dežja bistveno manjši.



Na Notranjskem, Kočevskem in v hribovitem delu severne Primorske ter na območju zahodnih in južnih Julijskih Alp bo predvidoma zapadlo od 10 do 20 centimetrov snega, več le v višjih nadmorskih višinah, kjer bo sneg pač bolj suh in rahel, drugod po Sloveniji pa do okoli pet centimetrov ali še manj.

Najnižje jutranje temperature bodo od –2 do 1, na Primorskem do 5, najvišje dnevne od 1 do 5, na Primorskem do 10 stopinj Celzija. Na Primorskem bo večinoma deževalo. Padavine bodo v noči na nedeljo od zahoda postopno ponehale, na jugovzhodu, ob meji s Hrvaško, pa morda šele v nedeljo zjutraj. 

Sneg tudi še v nedeljo

V nedeljo bo sprva oblačno, ponekod na vzhodu bo lahko še rahlo snežilo. Čez dan se bo od zahoda začelo jasniti. Na Primorskem bo pihala zmerna burja, zlasti na severovzhodu pa veter severnih smeri.

Po padavinski epizodi konec tedna bomo imeli naslednji teden suho vreme. V ponedeljek bo večinoma oblačno in vetrovno. V torek bo nastal temperaturni obrat. V zadnjem delu meseca se bo verjetnost za padavine predvidoma nekoliko povečala, še pravijo pri Arsu.

Konec tedna bo nekaj padavin, nato ponovno sledi obdobje suhega vremena. FOTO: Arso
Konec tedna bo nekaj padavin, nato ponovno sledi obdobje suhega vremena. FOTO: Arso

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije