OBRTNIKI NA NOGAH

Za tretjino nižje pokojnine? Vplačal 73 tisočakov, zdaj se boji, da bo ostal brez

Vodstvo SOP pravi, če ne bo znižanja pokojnin, grozi likvidacija sklada.
Fotografija: Bodo ob tretjino pokojnin ali vse? FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Bodo ob tretjino pokojnin ali vse? FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Obrtnikom, ki so – nekateri tudi desetletja – vplačevali prispevke v Sklada obrtnikov in podjetnikov (SOP) grozi, da jim bodo pokojnine znižali za tretjino. Vodstvo SOP želi znižati poklicne pokojnine za 30,4 odstotka – ukrep bi prizadel okoli 9400 članov sklada –, v nasprotnem primeru po njihovih besedah skladu grozi likvidacija. V tem primeru posamezniki ne bi prejeli nič več kot vplačane premije.
 
Obrtniki, ki jih podpira tudi Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS), temu zato nasprotujejo. Obrtnik Bogdan Oblak iz Logatca je 30 let vplačeval v SOP in tudi on ne pristaja na znižanje pokojnin. »V SOP sem v teh letih vplačal okrog 73 tisoč evrov. Plačeval sem vedno najvišjo premijo. Ko sem se včlanil, preden sem dopolnil 30 let, mi je bilo obljubljeno, da to ni samo varčevanje za starost, ampak tudi neka varnost. Naloženi denar pa naj bi imel tudi neki donos. Obrtniki menijo, da je to kraja njihovega denarja in da se je treba postaviti po robu. Če bo skupščina SOP izglasovala znižanje pokojnin, se bomo obrtniki zagotovo organizirali in šli v proteste. Upam, da bo prevladala modrost,« je pojasnil Oblak.
 
V OZS pričakujejo, da bo obrtnike reševala država s prenosom zavarovanj na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz). »Menimo namreč, da je država dolžna poskrbeti za te obrtnike. To je socialno vprašanje, saj so pokojnine že zdaj zelo nizke. Če je potrebno, naj se tudi spremeni zakon, da bodo zavarovanci SOP obdržali svoje pokojnine,« je prepričan predsednik OZS Branko Meh.

Obrtniki so vplačevali v poseben sklad, dokler niso tudi njih vključili v državno pokojninsko zavarovanje. FOTO: Shutterstock
Obrtniki so vplačevali v poseben sklad, dokler niso tudi njih vključili v državno pokojninsko zavarovanje. FOTO: Shutterstock

Anton Može, član skupščine SOP, pa meni, da obstajajo tudi drugačne rešitve. »Ogorčeni smo, ker želijo vzeti samo upokojencem, investicijskim zavarovancem pa se ne zgodi nič. Vztrajamo pri tem, da se pokojnine ne znižajo in da se uprava, ki pelje voz navzdol že nekaj let, zamenja,« je pojasnil Može. Likvidacija skladu po njegovi oceni ne grozi, saj ima SOP trenutno več kot 200 milijonov evrov.
 
Sklad obrtnikov in podjetnikov je bil ustanovljen leta 1956 kot nekakšen vzporedni zavod za pokojninsko zavarovanje za obrtnike, saj ti v času po drugi svetovni vojni niso bili vključeni v pokojninsko in zdravstveno zavarovanje tako kot ostali državljani. Poklicna pokojninska zavarovanja je prenehal tržiti leta 1996, medtem pa so tudi obrtniki začeli vplačevati v državni pokojninski sistem. »Povprečna pokojnina iz teh zavarovanj je okoli 84 evrov, za 30 odstotkov nižji znesek se nam zdi absurden,« pravi Meh.
 
Vzrok za znižanje pokojnin naj bi bil po besedah SOP sprememba zakona leta 2016, ko je država znižala letno refundacijo s šest milijonov evrov na 600 tisoč evrov. O predlogu znižanja pokojnin pa bo skupščina SOP odločala prihodnji teden, 13. maja.

O predlogu za znižanje pokojnin je v začetku aprila že odločala skupščina Sklada obrtnikov in podjetnikov, a ga je zavrnila. »Kako naj nekaj propade, če pa je v sistemu 200 milijonov evrov?« je se sprašuje eden od članov skupščine Može. Številni obrtniki pa se jezijo, da jim hočejo vzeti denar, ki so ga vplačevali, ljudje, ki imajo bajne plače. Pri Odmevih RTV Slovenija so navedli, da je bil skupni znesek uprave za leto 2017 skupaj 281.188 evrov.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije