VSTOPNINE NE BO

Za furmane pršut najlepše prasice

V parku Postojnske jame bo v nedeljo, 7. julija, od jutra do polnoči potekal že 28. furmanski praznik.
Fotografija: Praznik furmanov poteka v parku Postojnske jame. Foto: Občina Postojna
Odpri galerijo
Praznik furmanov poteka v parku Postojnske jame. Foto: Občina Postojna

V Postojni boste lahko poskusili različne okuse furmanskih jedi – furmanske golaže, klobase, pršut najlepše prasice, kračo s hrenom po Krpanovo, furmansko prato, kontrabantskega piščanca in furmansko pojedino. Vstopnine na prireditev ni, v primeru dežja pa bo furmanski praznik v nedeljo, 14. julija.

Praznik je prava paša za oči. Foto: Občina Postojna
Praznik je prava paša za oči. Foto: Občina Postojna
Ta turistična prireditev v Postojni poskuša prikazati bogato dediščino tovorniških in prevozniških (furmanskih) dejavnosti, saj je bila prav Postojna pomembna postojanka in kraj, kjer so se zbirali in ustavljali furmani ter s tem sooblikovali njeno komunikacijsko podobo.

Program bo tudi letos izjemno bogat. V parku Postojnska jama se bo predstavilo več kot 40 predstavnikov domače in umetne obrti ter drugih dejavnosti, potekalo bo tekmovanje v kuhanju lovskega golaža predstavnikov lovskih družin z območja Brkinov, Krasa in Notranjske. Na svoj račun bodo prišli ljubitelji domače glasbe, saj bodo pripravili tekmovanje v igranju na diatonično harmoniko za pokal Postojnske jame. Osrednji dogodek se bo začel ob 15. uri s sprevodom furmanov s konji, vozovi in tovori ter drugih z Notranjske, iz Dolenjske, Gorenjske, s Krasa, Štajerske in iz Istre. Sprevod bo šel po Tržaški in Jamski cesti do osrednjega prizorišča v parku Postojnska jama.


Sledila bo predstavitev najzanimivejših voz s tovori in furmanov, razglasili bodo najizvirnejši voz s tovorom in furmana ter podelili nagrade. Ob koncu bodo na svoj račun prišli tudi ljubitelji glasbe in plesa: popoldne bo nastop domačega ansambla Furmani, od 18.00 do polnoči pa bo pel Dejan Vunjak z Brendijevimi barabami. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije