VREME ČISTO PODIVJALO

VIDEO: Nad Štajersko gre organiziran nevihtni sistem

Za dele Slovenije razglašen najvišji alarm
Fotografija: Nevihte nad Štajersko. FOTO: Arso
Odpri galerijo
Nevihte nad Štajersko. FOTO: Arso

LJUBLJANA – Že pogled skozi okno razkriva, da prva poletna sobota ni niti malo sončna. Celotno državo prekrivajo oblaki, marsikje že nastajajo nevihte, rdeči alarmi za točo so prižgani že skoraj vse dopoldne.
 
Preberite še:

Voda ogroža objekte, plazovi zapirajo ceste​
Tudi če klesti najdebelejša toča, tega nikar ne počnite!



Razglašen je najvišji alarm. FOTO: Zaslonski posnetek
Razglašen je najvišji alarm. FOTO: Zaslonski posnetek
Po podatkih Agencije za okolje (Arso) je po Sloveniji nastalo že več močnejših neviht. Trenutno se prek vzhodne Slovenije proti severni Štajerski pomika organiziran nevihtni sistem, ki ga spremljajo močni nalivi in veter. Trenutno nevihtno dogajanje je povezan z dotokom toplega in vlažnega zraka prek višinskim ciklonom, ki je še zahodno od nas in nas bo prešel v današnji noči, zato bo vreme še nestanovitno. Trenutno se je vreme na zahodu umirilo, vendar so v popoldanskem in večernem času v večjem delu države še možne močnejše nevihte z nalivi in vetrom, so sporočili.

Zaradi sredi dneva, popoldne in zvečer možnih močnejših neviht z nalivi, sunki vetra in točo je Arso razglasila oranžni, drugi najvišji alarm za vso državo.

Na spletnem portalu Severe Weather Europe pa so za jugovzhod države razglasili celo najvišji alarm, za preostalo Slovenijo pa srednjega. Za severni del Balkanskega polotoka so napovedane supercelice z možno veliko točo, obilnimi padavinami, vetrolomi in celo tornadi.



Takole je bilo sredi dnevi temno v Ljubljani:


Udari strel nad Slovenijo v zadnjih urah. FOTO: Zaslonski posnetek
Udari strel nad Slovenijo v zadnjih urah. FOTO: Zaslonski posnetek
Danes popoldne in v noči na nedeljo bodo reke ob pogostih padavinah v več delih države naraščale predvidoma do srednjih pretokov, v vzhodni Sloveniji na Koroškem in Gorenjskem posamezne reke do velikih pretokov.

Na območjih neviht z dolgotrajnimi nalivi, ki so najverjetnejši v severnem, vzhodnem in jugovzhodnem delu države, bodo močneje narasle zlasti manjše reke in hudourniški vodotoki, možna bodo tudi razlivanja, opozarja Arso.

Nevarnost proženja plazov

Geologi pa opozarjajo na povečano verjetnost zemeljskih plazov v osrednji in vzhodni Sloveniji. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v drugih predelih države. Prebivalci na teh območjih in predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih. Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine ter tudi na znake zamakanja vode na zemljišču.

O plazu že poročajo iz Podpece v občini Črna na Koroškem, kjer se je okoli 11.30 na lokalno cesto sprožil zemeljski plaz. S pomočjo delovnega stroja ga bodo odstranili lokalni gasilci.

Tukaj lahko spremljate, kako se spreminjajo opozorila pred točo:

Tudi pri vas pada toča ali divja nevihta? Pošljite nam fotografijo ali video.




 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije