Vročekrvne plavalce bodrilo 6000 gledalcev (FOTO)

Zdravemu človeku prinaša skok v hladno morje terapevtske in spodbudne učinke. Portoroška prireditev čedalje bolj navdušuje.
Fotografija: »Slovenija je prijazna do migrantov in sva prišla na morsko ohladitev,« sta bila veseljaško razpoložena Saška in Edmund, napravljena v Kenijca. FOTO: Janez Mužič
Odpri galerijo
»Slovenija je prijazna do migrantov in sva prišla na morsko ohladitev,« sta bila veseljaško razpoložena Saška in Edmund, napravljena v Kenijca. FOTO: Janez Mužič

»Včasih sem trenirala plavanje in danes sem tretjič tu na novoletnem skoku v morje. Navdušena sem, zelo je osvežujoče, sploh danes, ko je sončno. Ko priletiš noter, doživiš šok, mrzla voda te malo oklesti, a se v naslednjem hipu sprostiš, čutiš, da si prerojen, in tak prideš ven,« je vsa radostna, ogrnjena v kopalni plašč, po prihodu iz vode zadovoljna povedala Sabina iz Celja.

Junaške plavalce je letos nagradilo tudi čudovito vreme. FOTO: Tomi Lombar
Junaške plavalce je letos nagradilo tudi čudovito vreme. FOTO: Tomi Lombar
Ki je le ena od vse več Slovenk in Slovencev pa tudi tujih obiskovalcev, ki se dan po najdaljši noči odločajo za morsko, jezersko ali rečno ohladitev, no, ja, verjetno lahko rečemo tudi za streznitev. Takšno kopanje je vse bolj organizirano in množično, prirejajo ga v Kopru in Ankaranu, v Savi, Savinji, Dravi, na Bledu in še kje, a je portoroški novoletni skok v morje za zdaj najbolj priljubljen in množičen. Letos je bil že 16. zapovrstjo, in če je bil na začetku z nekaj deset udeleženci sila skromen in skoraj anonimen, danes podira rekorde.


Prvič je v morje na Bernardinu za zabavo skočilo le nekaj takih norih pogumnežev in vsako leto jih je bilo več. Dogodek se je pozneje preselil na centralno portoroško plažo, saj so predlani našteli 515 udeležencev, lani že 686, letos okoli 600. Spremljala jih je množica več kot 6000 gledalcev, več kot je kopalcev poleti na naši največji plaži. V želji po navijanju so radovedneži v Portorožu povzročili celo mali cestni infarkt. V morje so se pognali domačini, praznični obiskovalci slovenske Istre, pa tudi tujci s Poljskega, iz Rusije, Nemčije, Italije, Avstrije in celo iz Brazilije. Večini je dogodek vznemirljivo popestril večdnevno praznično dopustovanje, čeprav zanj pred prihodom sploh niso vedeli.
 

Zabavno, pa še terapevtsko


Očitno podobno kot v Rusiji, Skandinaviji, Kanadi in še kje za vse več Slovencev skok v zimsko morje na novega leta dan postaja rekreativno terapevtski trend. Čeprav se pri nas ne zgodi v kakšnih ekstremnih temperaturah, naj bi imel za zdravega človeka z dobro telesno pripravljenostjo zdravilne učinke, predvsem pa naj bi nas spodbudil, da se lotimo sprememb v življenju.

Če kdaj, potem je prve dni novega leta za to najlepša priložnost. Pravijo, da novoletni skok v morje tako ni le zabava in adrenalin, temveč tudi terapevtsko doživetje. Dokazano je namreč, da plavanje v mrzli vodi blagodejno vpliva na počutje, pomaga pri regeneraciji telesa in krepi odpornost. Pa še mačka po silvestrski noči menda pozdravi. »Mnogi se dogodka udeležujejo vsako leto znova, drugi so se tega pogumnega podviga letos lotili prvič, a zagotovo ne zadnjič,« pravi vodja prireditve Nino Cokan in dodaja, da gre za vrhunsko doživetje, ki predrami telo in duha.


A pozor, skok v morje v teh razmerah ni le zabava in odraz poguma, saj za telo pomeni veliko, predvsem srčno-žilno obremenitev. Zato ni priporočljiv za tiste, ki se zanj odločijo zadnji trenutek, ki so nepripravljeni in niso v dobri kondiciji. Kopalci so imeli letos srečo, saj je bil prvi dan leta sončen, morje je imelo 14, zrak slabih 12 stopinj Celzija, vetrovno ni bilo. K sreči nobeden od udeležencev ni potreboval pomoči. Junaki so se nekaj minut najprej pod vodstvom ogrevali oziroma razgibavali in nato s pomola skakali v skupinah po sto. Nova skupina je sledila vsakih deset minut, tako da nevarnosti, da bi se pomol sesul, kot se je zgodilo pred leti, ni bilo.
 

Našemljeni ambasadorji


Da gre za sila živahno dogajanje, so pokazali hudomušneži pri izbiri kopalk. Bili so v kopalnih kostumih iz prejšnjega stoletja, v morje so leteli jelenčki, Božički, morski psi, Havajci, Vikingi, Miki miške … Domačina Edmund in Saška sta prišla oblečena v krilih iz slame.

»Sva iz Kenije. V Keniji je prevroče, in ker je Slovenija prijazna do migrantov, sva tu na morski ohladitvi,« je povedal veseljaško razpoloženi Edmund. S kapami morskih psov sta se našemila Živa in Borislav z obronkov Pohorja, ki sta silvestrovanje v Portorožu namensko združila s tandenskim skokom v vodo. Da je z njo prvič skočil v hladno morje, je za svojega fanta iz Nemčije poskrbela Jana iz Ljubljane, Karmen iz prestolnice, ki je za skok v hecu navdušila sodelavca Ivana, pa je povedala, da je najprej doživela šok, pomislila, da jo bo kap, a nato lepo zaplavala.


Vsi udeleženci so postali ambasadorji novoletnega skoka v morje in so se s prejeto diplomo simbolično zavezali, da bodo vestno skrbeli za neokrnjenost in čistočo ter promocijo slovenskega morja. Na ploščadi pred hotelom Slovenija je sledilo pestro dogajanje z glasbo in zvečer se je nebo nad Piranskim zalivom razsvetlilo še s tradicionalnim ognjemetom. Ankarančani, ki v zimsko morje podobno skačejo že vrsto let, so letošnje novoletno kopanje poimenovali Tek v morje. Vsako leto se ga udeleži vse več ljudi, ki se zberejo v mandraču pod Valdoltro in kjer toplih krepčil ne zmanjka. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije