COVID 19

Vlada podjetju Geneplanet vrnila 20 respiratorjev, prekinjena dobava še 110 respiratorjev

Prihodnji teden utegne vlada zagnati javni promet.
Fotografija: Konec tedna ni bilo novih okužb. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Konec tedna ni bilo novih okužb. FOTO: Blaž Samec

Prvi ponedeljek v maju je po koncu tedna, ko v Sloveniji ni bilo uradno potrjenih novih okužb z virusom sars-cov-2, je bilo po po podatkih, ki jih je objavila spletna stran Sledilnik covid-19 v Sloveniji, na novi koronavirus testiranih 1338 ljudi, od tega je bilo šest  testov pozitivnih. Ena oseba je umrla, skupaj 97. V bolnišnici je bilo 58 pacientov, od tega 20 v intenzivnih enotah.

Uradni podatki, ki jih objavi vlada, bodo predvidoma znani okoli 11. ure, ko bo tudi tiskovna konferenca, na kateri naj bi predstavili rezultate nacionalne raziskave o razširjenosti novega koronavirusa v Sloveniji. Predstavil naj bi jih vodja raziskave in predstojnik inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec. Izsledki raziskave bodo podlaga za nadaljnje odločitve o rahljanju ukrepov.

Zadnji podatki o novem koronavirusu v Sloveniji (V ŽIVO):

11.44 Nenujne zobozdravstvene dejavnosti: Danes vlada zaseda o tem, pravi Kacin. Priprave na to tečejo že nekaj časa, bo pa nujna zaščitna oprema. 

11.38 Šport: Ko bo prvi paket usklajen, se bo to predstavilo, je povedal Jelko Kacin

11.36 Kar se javnega prometa tiče, se čaka na soglasje NIJZ, razkriva Kacin. Ko bo doseženo, se bomo pogovarjali o predstavitvi teh pogojev in zagonu. Minister si želi, da bi se to zgodilo prihodnji teden.

11.33 Navodila za odprtje šol in vrtcev se pripravljajo, pravi Kacin. Natančna analiza in interpretacija bo v veliki meri vplivala na to, kdaj se bodo odprli vrtci in kdaj se bo začelo izobraževanje.  

11.29 Jaz nisem bil deležen nobenih pritiskov, pravi Marko Noč, so pa vsi seznanjeni s pritiski na zdravnika Riharda Knaflja.

11.26 Siriusmed R30: Strokovna komisija je zelo jasno povedala, da ob dodatku treh stvari postane sprejemljiv, sicer nižje na lestvici, pravi Noč. S tem respiratorjem se v slovenskih bolnišnicah srečujejo prvič, je še jasno povedal.

11.19 Noč, vodja strokovne komisije v UKC Ljubljana, ki je opravila selekcijo med respiratorji, je povedal, da je bila zasedenost intenzivne nege le 35-odstotna. Prvi val epidemije počasi izzveneva, a je še ni konec. Zato pravi, da je treba upoštevati navodila, sicer bomo izgubili vse, kar smo prigarali v sedmih tednih. Prav pa je, da se stroka začne pripravljati na morebitni drugi val. Tudi na področju intenzivne medicine. »Trenutno imamo v državi več kot 430 strokovno ustreznih respiratorjev,« je dejal, v prihodnjih tednih pa bo še dodatnih 140 respiratorjev. To krepko presega razpoložljivih bolniških postelj in priključkov za kisik. Zato je vlada Geneplanet vrnila že dobavljenih 20 respiratorjev in prekinila dobavo za 110 respiratorjev.

11.15 Rešitev, kar se najemnin tiče, je že bila podana, pravi Mariča Lah iz Trgovinske zbornice Slovenije (TZS). Subvencija poslovne najemnine bi bila najemniku namenjena v odvisnosti od upada njegovega prihodka. Poudarja, da je to že bilo napisano v vladnih izhodiščih, vendar so bile v končnem oblikovanju drugega paketa ukrepov najemnine izpuščene: »Srčno upam, da bodo najemnine  spet predmet usklajevanj pri oblikovanju tretjega ukrepa.«

11.12 Diskriminacija trgovcev: »Živimo v posebnih, kriznih razmerah. Vedno je treba spoštovati navodila stroke, četudi so nekoliko čudna,« pravi Lahova. Trgovci so jih spoštovali, pravi, dodaja pa, da so argumente članov prek TZS posredovali na vlado in že večkrat naslovili pobudo tudi za odprtje blagovnih centrov: »Srčno upam, da se bo to zgodilo v kratkem času.«

11.10 Upad prodaje v živilskih trgovinah je po izračunih Lahove več kot 15-odstoten. Še večji je padec prodaje v tehničnih trgovinah, kjer so bile trgovine praktično mesec in pol praktično zaprte. Trgovine bodo imele za šest, sedem milijard manj prometa, kažejo njeni osebni izračuni. Kljub temu so bolj optimistični, kot so bili včeraj, in pričakujejo nadaljnje popuščanje ukrepov. 

11.08 Vlada je objavila uradno statistiko: v ponedeljek je bilo opravljenih 1338 testiranj, šest oseb je bilo pozitivnih, ena je umrla.


11.00 Vsedržavna raziskava o koronavirusni bolezni 19: analiza rezultatov še ni končana, je danes povedal Kacin. Rezultate obljublja za jutri, saj se bo z njo najprej danes seznanila vlada.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije