RAZPRŠILNIKI

Visoke globe za tiste, ki ukrepa ne bodo upoštevali

Razkužilniki morajo biti postavljeni ob vsakem vstopu v dvigalo in v vseh nadstropjih.
Fotografija: Začel je veljati vladni odlok, po katerem morajo biti v večstanovnajskih stavbah nameščeni razpršilniki za razkuževanje rok. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Začel je veljati vladni odlok, po katerem morajo biti v večstanovnajskih stavbah nameščeni razpršilniki za razkuževanje rok. FOTO: Blaž Samec, Delo

Od srede morajo upravniki večstanovanjskih stavb in poslovnih stavb poskrbeti za namestitev razpršilnikov za razkuževanje rok. Razpršilniki morajo biti na voljo pri vsakem vhodu v stavbo in ob vhodu v dvigalo, če ima stavba več nadstropij oziroma več dvigal. 

Za nadzor je pristojen zdravstveni inšpektorat. Če bi se pri nadzoru ugotovilo, da upravnik večstanovanjske stavbe ni ravnal v skladu z odlokom, ga inšpektorat pozove, naj nepravilnosti odpravi in mu določi rok. Če v vmesnem času upravnik razkuževalnikov ne bi postavil, bo sledila izvršba, je za Slovenske novice pojasnila zdravstvena inšpektorica Deana Potza.

V primeru pravne osebe se upravniku, ki ne upošteva vladnega odloka, izreče globa 1500 evrov, v primeru samostojnega podjetnika posameznika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost ter posameznika pa globa v 500 evrov.



Vlada bo vsakih 14 dni ugotavljala strokovno utemeljenost ukrepa, ob upoštevanju strokovnih razlogov se bo odločila o njegovi nadaljnji uporabi ali spremembi oziroma odpravi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije