NOVA VLADA?

Končno znano: Šarca za mandatarja, Židana za predsednika

Peterica strank bo v sredo vložila kandidaturo Šarca za mandatarja, Židana predlagajo za predsednika DZ.
Fotografija: Bo Marjan Šarec pristal na pogoje Levice? FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Bo Marjan Šarec pristal na pogoje Levice? FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Prvak LMŠ Marjan Šarec je po pogovorih s predstavniki strank SD, SMC, SAB, DeSUS in Levca razkril, da so dogovorili, da bo peterica strank v sredo v DZ vložila njegovo kandidaturo za mandatarja. Obenem bodo predlagali, naj predsednik DZ postane prvak SD Dejan Židan, kar je manjše presenečenje, saj je doslej veljalo, da si to mesto želi premier v odhajanju Miro Cerar.

»Glede na to, da v prvem krogu ni imel nihče poguma storiti tega koraka, bo peterica strank v drugem krogu vložila kandidaturo za mandatarja,« je po večurnih pogovorih dejal Šarec. »Prav je, da damo na mizo, kar smo se dogovorili, se pravi, da vložimo kandidaturo in presekamo gordijski vozel, ki že celo poletje visi nad nami in storimo ta korak. Kdor bo to vlado podprl, pomeni, da je resen, kdor je pač ne bo, bo s tem pokazal, da nima resnih namenov,« je navedel Šarec, ki pričakuje, da bo v ponedeljek seja DZ, na kateri bo izvoljen mandatar in novi predsednik DZ. Šarec ob tem pričakuje tudi podporo Levice.



Šarec je povedal še, da so pregledali tudi protokol o zunajkoalicijskem sodelovanju, ki ga je predlagala Levica po tistem, ko se je svet njihove stranke odločil, da v Šarčevo vlado ne vstopi. Predsednik LMŠ je razkril, da bodo morda protokol morali še kaj usklajevati, a »noben od teh dokumentov ni takšen, da ne bi dovoljeval teh korakov, ki sem jih omenjal«.
 

Če ne bo sporazuma, ne bo vlade

Prepričan je, da bo sporazum o partnerstvu podpisan v doglednem času. Če podpisa pod ta sporazum na koncu ne bo, pa tudi vlade ne bo, je dejal Šarec. Ob tem je ponovil, da ima peterica strank resne namene, »mi želimo priti do te vlade«. Kadrovskega razreza bodoče vlade še niso določili, razen torej predloga za predsednika DZ, ker se jim po Šarčevih navedbah »zdi tako prav«.



Po neuradnih informacijah so v Levici predlagali, da bi imele stranke vsake tri mesece koordinacijo, na kateri bi dorekle projekte, pri katerih bi sodelovali. Pri tem bi bila Levica nosilka najmanj enega projekta. Za izvajanje projektov bi bile po predlogu Levice pristojne delovne skupine, v katerih bi sodelovali predstavniki vlade in Levice, ministrstva pa bi zagotavljala vse zahtevane informacije. Proračun in rebalans bi na delovni skupini uskladili vsaj štiri mesece pred obravnavo v DZ, izogibali pa bi se vlaganju interpelacij zoper ministre oziroma vlado.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije