V slovenskem parlamentu so padli udarci

Po današnjem dogodku v parlamentu so se mnogi spomnili Kacina, ki je leta 1998 s časopisom mahnil parlamentarnega kolega Hvalico.
Fotografija: Jelko Kacin. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Jelko Kacin. FOTO: Voranc Vogel, Delo

Poslanec SD Matjaž Nemec je, potem ko mu je predsedujoči v državnem zboru Jože Tanko (SDS) odvzel besedo in utišal njegov mikrofon (kaj je bilo v ozadju, preberite v članku Kdo si misliš, da si?, kjer objavljamo tudi posnetek), zapustil svoj stol in zakorakal proti Tanku. Mnogi so z odprtimi usti spremljali, kaj bo sledilo, a se je Nemec ustavil nekaj metrov pred sediščem predsedujočega in mu odmeril nekaj besed, z govorico telesa pa je jasno pokazal, da je razburjen. Na srečo se je dogodek končal le pri tem. ​Leta 1998, ko smo zabeležili prvi fizični napad v slovenskem parlamentu, se ni.

Jelko Kacin, takrat LDS, danes pa vladni govornik za covid 19, je mahnil poslanca Iva Hvalico (SDS). Razlog je bilo govorjenje o ograji, ki je obdajala Kacinovo domovanje v Zgornji Besnici na Gorenjskem. Kacinu je ob govoru Hvalice zavrela kri, zaradi česar se je nanj spravil s časnikom. STA je po incidentu v parlamentu povzela takratne besede Kacina: »Jelko Kacin je v daljši izjavi, s katero je pojasnil svoj dejanje, opozoril, da poslanec Hvalica v svojih nastopih v DZ grobo žali poslance, predstavnike vlade in strokovno službo DZ, njegove žalitve pa se stopnjujejo iz dneva v dan. Včerajšnje provokacije in napadi Hvalice na Kacina so se tudi danes stopnjevali. 'Imam zelo visok prag tolerance, vendar tudi osebno dostojanstvo. Ko pa so stvari prišle tako daleč, sem se odločil, stopil do gospoda Hvalice in ga nekajkrat pritisnil z današnjim Delom po obrazu,' je svoje dejanje pojasnil Kacin.«

In kaj je bil konkreten povod za dejanje? Kacin je takrat za STA povedal, da se »je Hvalica že včeraj 'drl z govorniškega odra' in ga zmerjal z 'okoljevarstvenikom' in 'ograjevarstvenikom', s tem pa je nadaljeval tudi danes«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije