GROZLJIVKA

To je lažna zdravnica, ki je ponaredila diplomo

Objavljeno 22. februar 2019 07.21 | Posodobljeno 22. februar 2019 08.25 | Piše: Moni Černe

Pot medicinske sestre Petre Sever do zdravnice je bila zgodba o uspehu. Na srečo za bolnike je prevarantko na izolski urgenci odkril dr. Gorazd Plevnik.

»Ničesar ni vedela,« je o Severjevi povedal kardiolog Gorazd Plevnik. FOTO: Slovenska antidoping organizacija
IZOLA – Razkrivamo ozadje o lažni zdravnici, ki naj bi se v Splošni bolnišnici Izola (SBI) leta 2016 zaposlila kot medicinska sestra. Pozneje se je z lažno diplomo kolegom predstavila kot zdravnica ter nekaj mesecev opravljala zdravniško prakso. A ne samo to, pripravništvo je skoraj dokončala. Če je zaradi njenega neznanja ne bi razkrinkal priznani slovenski kardiolog, bi ob njeni neustrezni in nestrokovni oskrbi bolniki Urgentnega centra Izola (UCI) lahko umirali.

image
Lažna zdravnica Petra Sever naj bi se v Splošni bolnišnici Izola leta 2016 zaposlila kot medicinska sestra. FOTO: Leon Vidic/delo

Po neuradnih, toda zanesljivih podatkih je lažna izolska zdravnica Petra Sever, v Izolo je prišla iz štajerske regije. Severjevo so v Izoli zaposlili kot medicinsko sestro. Nekaj časa je delala kot administratorka, na oddelku radiologije je vnašala napotnice pacientov, ki so prišli, da bi opravili slikovno diagnostiko, mamografsko, ultrazvočno in tako dalje.

2017. so o ponarejeni diplomi obvestili policijo.

Ves čas je pripovedovala, da študira medicino, nekaj pozneje pa se je pohvalila, da je študij končala, in svoje navedbe podkrepila z diplomo Medicinske fakultete Univerze v Mariboru. Severjeva je bila do tistega trenutka zgodba o uspehu: medicinska sestra, ki je postala zdravnica in začela delati kot pripravnica. Kardiolog, ki je lažno kolegico razkrinkal, pa je zdravnik 48-letni Gorazd Plevnik, dr. med., iz Novega mesta, ki dela v SBI.
 

Ni imela blage veze


Poklicali smo dr. Plevnika, enega naših najboljših kardiologov, ki nam je povedal, da je že v času, ko je dotična delala kot medicinska sestra, doumel, da o medicini ve manj kot administratorji.

"Predstavljena mi je bila kot študentka, zato sem jo, ko sem delal ultrazvok srca, povabil, da kot bodoča kolegica pristopi. Nameraval sem z njo deliti svoje znanje. Do konca, tako mi je dejala, da ima samo še nekaj izpitov. Po dveh minutah njenega opazovanja, medtem ko sem ji sam pojasnjeval, kaj vidi in drugo, sem bil prepričan, da ji ni čisto nič jasno. Vprašal sem jo, kako teče kri, pa mi je odgovorila vse narobe. Pojasnim, da je tako vprašanje za študenta, ki ima do konca še nekaj izpitov, podcenjujoče, vendar sem to storil, da bi jo preveril. Potem je planila v jok. Z jokom si je kupovala mir," razkriva neverjetno zgodbo dr. Plevnik.

Če je ona naredila medicinsko fakulteto, je treba medicinsko fakulteto zapreti!

"Slabo leto po tem pa naj bi diplomirala. Čestitali smo ji in čestitke je sprejela," se spominja dr. Plevnik. Leta 2017 je začela delati kirurške zadeve, kakšne zadolžitve natančno je imela, pa dr. Plevnik ne ve, očitno pa niso bile prav zahtevne.

Naš sogovornik pojasnjuje, da je potem prišla na delo k njemu na urgenco. "Seveda sem se spomnil, da nima blage veze o delu, in svojim kolegom dejal: 'Če je ona naredila medicinsko fakulteto, je treba medicinsko fakulteto zapreti.'" Sklenil je, da je treba ukrepati. "Tisti čas sem bil nadzorni, nekakšen šef UCI. Gospa je, ko sem prišel na UCI, delala. Prosil sem jo, da mi predstavi, katere paciente je pogledala, kar je naredila na izjemno laičen način. Pogledala da je dva pacienta. Po tem sem se želel pogovoriti z njo, a je padla v krčevit jok. Dejal sem ji, naj se umiri, saj tu ni vprašanje ona, ampak gre za življenja pacientov."

Ni odločala o zdravljenju

»Pripravnica je bila v Splošni bolnišnici Izola zaposlena za opravljanje pripravništva na podlagi Odločbe Zdravniške zbornice Slovenije, odločba je bila izdana v letu 2016. Splošna bolnišnica Izola v delovna razmerja sprejema zdravnike pripravnike, ki jih na opravljanje pripravništva z odločbo napoti Zdravniška zbornica Slovenije. Pripravništvo je v Splošni bolnišnici Izola začela opravljati s 1. 11. 2016. Pripravništvo je bilo vodeno po programu pripravništva za poklic zdravnik. V času opravljanja pripravništva ni delala samostojno, vedno je bil vzpostavljen nadzor mentorja. Pri delu ni odločala o zdravljenju bolnikov niti o diagnozah niti njeno delo ni vplivalo na zdravljenje bolnikov. Pripravništvo je začela opravljati najprej na hospitalnih oddelkih. Pri nadaljevanju izvajanja pripravništva, ko je bilo v procesu učenja predvideno področje urgence, pa se je takoj ugotovilo pomanjkanje znanja. Pri delu na urgenci je namreč mentor pripravnice zdravnik specialist Gorazd Plevnik, dr. med., pri nadzoru njenega dela že takoj ugotovil pomanjkljivo znanje s področja medicine. Takoj je bila pripravnica umaknjena z delovišča v Splošni bolnišnici Izola in ni bila več razporejena na odpravljanje pripravništva. O svojih ugotovitvah je mentor tudi obvestil Zdravniško zbornico RS, ki je v okviru svojih pooblastil izdala odločbe, s katerimi je odločila o odpravi odločbe o pripravništvu pripravnice,« so sporočili iz izolske bolnišnice.

Ko jo je kardiolog vprašal, kako je sestavljen DNK, ni vedela. "Ničesar ni vedela," pove. Od nje je dobil odgovor, da sicer ve vse, a "dobi blokado". Napotil jo je k njenemu mentorju, naj mu pove, da v bolnišnici ne bo več delala, ker ne ve ničesar. "Skrajno nevarno in bizarno je, da dela na UCI, a o medicini nima pojma," pripoveduje novomeški kardiolog. "Takrat sem jo videl zadnjič v življenju." Od tam naj bi odšla na bolniško.
 

Diplomo ponaredila, ne kupila


Dr. Plevnik je poklical Zdravniško zbornico Slovenije in zahteval, da jo preverijo in že teden pozneje so odkrili, da je diploma ponarejena, in zadevo predali ljubljanski policijski upravi.

"Policisti Policijske uprave (PU) Ljubljana so bili v sredini leta 2017 s strani Zdravniške zbornice obveščeni o sumu ponarejene diplome ene izmed zaposlenih v javnem zavodu na območju Primorske. V zadevi policisti vodijo predkazenski postopek, zaradi utemeljenih razlogov za sum storitve kaznivega dejanja ponarejanja listin po členu 251/I KZ-1. Zaradi tajnosti predkazenskega postopka vam več informacij še ne moremo posredovati," je včeraj za Slovenske novice izjavila Maja Ciperle Adlešič, predstavnica za odnose z javnostmi.

Edini tak primer

Na primer ponarejene diplome so se včeraj odzvali tudi v Zdravniški zbornici Slovenije, kjer so, kot so zapisali, v letu res 2017 beležili primer ponarejene diplome medicinske fakultete, in sicer v postopku opravljanja pripravništva. »Informacijo smo prejeli od neposrednega mentorja kršiteljice in takoj sprožili obnovo postopka. Po preverjanju podatkov na medicinski fakulteti, na kateri naj bi bila diploma pridobljena, je bilo ugotovljeno, da oseba tam ni diplomirala, niti ni bila nikoli vpisana na študij medicine. Postopek je bil zato zaključen z odpravo odločbe o pripravništvu in odločbe o vpisu v register. O ugotovitvah smo sočasno obvestili tudi policijo,« so obrazložili in dodali, da je v tem trenutku to edini tak primer, ki jim je poznan, oziroma je bila zbornica o njem obveščena v obdobju zadnjih deset let.

Alenka Ribič iz Službe za odnose z javnostmi Univerze v Mariboru pa nam je posredovala sporočilo: "Ne na Univerzi v Mariboru in ne na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru nismo bili obveščeni o kakšnem preverjanju ponareditve diplomske listine, prav tako nas ni nihče obvestil o konkretnem primeru nedopustnega ravnanja pripravnice v Splošni bolnišnici Izola. Izpostavili bi tudi, da niti Univerza v Mariboru niti Medicinska fakulteta Univerze v Mariboru ne moreta odgovoriti na vprašanje glede vzpostavitve internega nadzora ukrepanja zoper storilce, če diplomsko listino ponaredi posameznik, ki z institucijo nima nič opraviti. Pri nas lahko poteka samo postopek preverbe, ki se ga opravi na željo oziroma zahtevo organov pregona ali posameznih institucij, ki imajo za pridobitev takšnih podatkov pravno podlago. Glede na dejstva, da je na Univerzo v Mariboru vpisanih cca. 15.000 študentov, da ne vemo, o katerem letu in kateri fakulteti želite podatke, ter da ne razpolagate z nobenim drugim osebnim podatkom, seveda na to vprašanje ne moremo podati odgovora, saj nas zavezujejo pravila varovanja osebnih podatkov."
Povezane vsebine
Deli s prijatelji