Tino okronali za Martino XX.

Prleki so leta 1986 kot prvi v nekdanji Jugoslaviji izbrali svojo vinsko kraljico.
Fotografija: Naj živi kraljica!
Odpri galerijo
Naj živi kraljica!

Društvo vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer in Klub vinskih kraljic Martina sta okronala vinsko kraljico Ljutomera za leti 2020 in 2021. Krono bo naslednji dve leti nosila 21-letna študentka agronomije in hortikulture Tina Pregrad iz Ljutomera. Na kronanju v gostišču Vinski hram Brenholc na Jeruzalemu je najprej spregovorila Tjaša Kovačič ali Martina XIX., med drugim je dejala, da odlaga le krono in lento, v vinogradništvu in vinarstvu pa ostaja.


Dvajseta Martina je Pregradova Tina.
Dvajseta Martina je Pregradova Tina.
Obred so med vinoljubi, vinskimi vitezi in drugimi gosti spremljale številne vinske kraljice iz vse Slovenije z vinsko kraljico Slovenije Meto Frangež iz Gornje Radgone na čelu, ta bo svojo krono predala konec tedna. Predsednik Društva vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer Stanislav Kaučič je v družbi Sonje Lipič, prve ljutomerske vinske kraljice iz leta 1986, snel krono Tjaši Kovačič ter jo nadel naslednici, to je na oder pospremil podžupan Občine Ljutomer Niko Miholič. S krono je prevzela številne obveznosti, predvsem promocijo prleških vin in Ljutomera ter Prlekije v celoti.

Nova kraljica Tina prihaja iz prleške prestolnice Ljutomera. Rada ima glasbo in igra klarinet v pihalnem orkestru KD Ivan Kaučič Ljutomer, trenirala je tudi odbojko. Je študentka tretjega letnika biotehniške fakultete v Ljubljani, smer agronomija in hortikultura. Z vinogradništvom je v stiku že od mladih nog, saj imajo doma vinograd, aktivna je v Društvu vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer. V prostem času rada tudi bere, kolesari in plava, še najraje pa je med jeruzalemskimi vinskimi grički.

Same žlahtne deklice
Same žlahtne deklice
Novo vinsko kraljico so s tradicionalnim ritualom v Klub Martina sprejele bivše kraljice Ljutomera in Male Nedelje. V Prlekiji vinske kraljice kronajo že od leta 1986, ko je bila Sonja Lipič okronana za prvo vinsko kraljico na območju nekdanje Jugoslavije. Že pred 148 leti, davnega leta 1872, pa je bilo v Ljutomeru kot prvo ustanovljeno Vinorejsko društvo Ljutomer.

Tina Pregrad, nova ljutomerska vinska kraljica, je svečano zaprisegla z besedami: »Jaz, ljutomerska vinska kraljica Martina XX., obljubljam, da bom s spoštovanjem in polno odgovornostjo nosila krono vinske kraljice kot simbol odličnosti naših vin.

Obljubljam, da bom širila védenje o ljutomerskih vinih in si prizadevala za širjenje kulture pitja vina. Obljubljam, da bom sledila prizadevanjem ljutomerskih vinogradnikov in jih zastopala pri uveljavljanju in promoviranju ljutomerskih vin.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije