DOKUMENTI

Tek na upravno enoto pred dopustom? Odpreti bo treba denarnico

Objavljeno 12. junij 2019 21.37 | Posodobljeno 12. junij 2019 21.50 | Piše: Ma. M.

Preverite, ali imate veljaven osebni dokument.

Na upravni enoti vložite vlogo za osebne dokumente. FOTO: Leon Vidic, Delo
LJUBLJANA, CELJE – Če se odpravljate v tujino, preverite, ali imate veljaven osebni dokument. Za večino evropskih držav zadostuje osebna izkaznica, za druge potrebujete potni list. Tega vam upravna enota izda, podjetje Cetis pa natisne v roku petih (5) dni. A pozor, v predprazničnih in poletnih dneh se lahko zgodi, da boste čakali dlje, saj je večinoma naročnikov več.

Ob prioritetni izdaji v enem dnevu morate dokument sami prevzeti v Celju med 12. in 13. uro isti dan.
Če ste v časovni stiski, vam dokument izdelajo v istem dnevu. Seveda boste plačali več. Kakšen je postopek za izdelavo osebne izkaznice v istem dnevu? »V nujnih primerih, kot so na primer zdravljenje, bolezen ali smrt ožjega družinskega člana ter nujni službeni opravki, lahko za prioritetno izdajo osebne izkaznice zaprosite brez doplačila.

Če želite prioritetno izdelavo brez opravičljivega razloga (če npr. nameravate na dopust v tujino in ste spregledali potek veljavnosti dokumenta), morate za izdajo osebne izkaznice doplačati znesek v višini dvojne takse,« sporoča e-uprava. Osebno izkaznico morate nato sami prevzeti v Celju med 12. in 13. uro. V primeru rednega naročila vam to dostavi Pošta Slovenije ali dokument osebno prevzamete na upravni enoti.


Maja, junija in julija velika gneča

V letu 2018 je bilo 33.158 ali 14,1 odstotka vlog za izdajo osebnih izkaznic vloženih kot prioritetnih, 201.000 oziroma 85,9 % pa po rednem postopku. »Delež nujnih vlog v preteklem letu ne odstopa bistveno od predhodnih let. Več nujnih vlog je v obdobju poletnih mesecev,« so nam povedali na ministrstvu za notranje zadeve. Največ prošenj za prioritetno izdajo osebnih dokumentov je v maju, juniju in juliju. 

In cena osebne izkaznice? Za odrasle osebe (veljavnost 10 let) ta znaša 18,86 evra, za otroke od 3. do 18. leta pa 14,26 evra. Za potni list za polnoletne državljane stane 32-stranski potni list 46,10 evra, za otroke od tretjega leta naprej pa 39,30 evra.
 
Kam lahko potujete z osebno izkaznico?

Z veljavno osebno izkaznico lahko potujete v Albanijo, Avstrijo, Andoro, Belgijo, Bolgarijo, Bosno in Hercegovino, Ciper, Češko, Črno goro, Dansko, Estonijo, Finsko, Francijo, Grčijo, Hrvaško, Irsko, Islandijo, Italijo, Latvijo, Litvo, Lihtenštajn, Luksemburg, Madžarsko, Malto, Nemčijo, Nizozemsko, Norveško, Poljsko, Portugalsko, Romunijo, Severno Makedonijo, Slovaško, Srbijo, Španijo, Švedsko, Švico in Veliko Britanijo.

Za prioritetno izdelavo boste plačali dvakratno takso, kar pri osebni izkaznici za odraslega znese približno 10 evrov več. Prioritetna izdaja potnega lista vas bo stala približno 60 evrov.


Osebna izkaznica in potni list v enem dnevu

»​Kljub temu da je pogodbeni izdelovalec zavezan potni list na nujno vlogo izdelati in predati na pošto v roku enega delovnega dneva, je v najnujnejših primerih mogoče potni list pridobiti tudi v istem dnevu, kot je vložena vloga (če je vloga vložena zjutraj). V takšnih primerih se vročitve opravijo prek Upravne enote Celje ali neposredno pri proizvajalcu (za kar pa je potrebna posebna odobritev, glede na razlog nujnosti, kot so na primer zdravljenje v tujini, nujni službeni opravki ...). Na Upravni enoti Celje je bilo v lanskem letu vročenih pa 2,7 odstotka ali 1950 potnih listov, neposredno pri proizvajalcu pa 55 nujno izdelanih potih listov,« pojasnjujejo pri pristojnem ministrstvu.   

Na strani Upravne enote Velenje na facebooku so že zgodaj pred poletjem opozorili državljane, naj pravi čas poskrbijo za osebne dokumente, ker bo v prihodnjih mesecih potekla veljavnost večjemu številu potnih listov in osebnih izkaznic. 
Dokumenti v petih (5) dneh ali še do dveh (2) dni kasneje

Rok za izdelavo osebnih dokumentov je pet (5) delovnih dni. Ta rok lahko izdelovalec v primeru večjega števila podanih vlog podaljša za največ dva (2) dni.
 
V nujnih primerih (npr. zdravljenje, bolezen oziroma smrt ožjega družinskega člana, nujni službeni opravki ...) se lahko na kateri koli upravni enoti poda vloga za prioritetno izdelavo potne listine in prevzem istega dne na Upravni enoti Celje. Tovrstna vloga mora biti podana na upravni enoti najkasneje do 11. ure, na Upravni Enoti Celje pa se prevzame med 12. in 13. uro. 
Deli s prijatelji