PREVIDNO Z OBJAVAMI

Slovenske mamice se razgaljajo in razkrivajo zasebne podatke

Informacije so lahko zelo zasebne.
Fotografija: Čeprav gre za najnaravnejšo stvar na svetu, moramo biti pri razkrivanju informacij vseeno malo previdnejši. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Čeprav gre za najnaravnejšo stvar na svetu, moramo biti pri razkrivanju informacij vseeno malo previdnejši. FOTO: Getty Images/istockphoto

LJUBLJANA – Zlorabe osebnih podatkov na spletu niso šala in tega bi se morali zavedati vsi spletni uporabniki. Z objavo ali posredovanjem posnetka dejansko izgubimo nadzor nad njim. Nekatere aplikacije za sporočanja in spletna omrežja si jemljejo pravico objavljene posnetke uporabljati v različne namene brez vednosti uporabnika. To je sicer navedeno v pogojih uporabe, ki jih je treba sprejeti ob prijavi na omrežje, a jih velik del ljudi ne prebere. Takšen posnetek se lahko pojavi npr. kot oglas na kakšnem omrežju.

Objavljajo fotografije dojk in informacije zdravstvenega stanja

V eni izmed slovenskih spletnih skupin, ki je namenjena mladim mamicam in dojenju, smo zasledili, da se nekatere brez težav razgalijo pred neznanci in objavljajo svoje fotografije dojenja. Še več, brez težav razkrivajo tudi informacije o zdravstvenem stanju svojega malčka in sebe. V skupini, ki šteje skoraj 16.000 članov, dnevno objavljajo informacije, ki so zelo zasebnega značaja. Fotografije in posnetke otrok med dojenjem je lepo videti, saj gre za popolnoma naraven proces, vendar se lahko v tako številni skupini hitro zgodi, da pride do zlorab.

Izsiljevanje in kraja identitete

Tudi če je skupina zaprta, si denimo Facebook pridržuje pravico do lastninjenja objavljenih fotografij. Na spletnih omrežjih moramo biti zato previdni pri objavi podatkov o sebi. Če je profil popolnoma javen, ga lahko vidi in posreduje naprej vsak uporabnik interneta, tudi npr. delodajalci in popolni neznanci.
Takšen vprašalnik morate izpolniti, da postanete član skupine. FOTO: Facebook
Takšen vprašalnik morate izpolniti, da postanete član skupine. FOTO: Facebook

Priporočljivo je prebrati pogoje uporabe in politiko zasebnosti družabnega omrežja, preden si ustvariš profil. Pri tem moraš biti pozoren tudi na informacije, komu bodo posredovali tvoje podatke, komu bodo na vpogled in ali jih boš lahko trajno izbrisal. Vse koristne nasvete lahko najdete na spletni strani safe.si.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije