ZMERLJIVKE IN PONIŽEVANJE

Slovenska igralka bo sina izpisala in ga šolala doma

Trinajstletnega sina znane slovenske igralke zmerjajo in ponižujejo na vsakem koraku, tudi na družabnih omrežjih.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Blaž Samec, Delo

Slovenska gledališka in filmska igralka Metka Trdin na spletu išče starše, ki bi bili pripravljeni svoje otroke šolati doma. Njej, kot je zapisala na svojem facebook profilu, ne bo preostalo drugega, kot da svojega sina naslednje šolsko leto poučuje sama, saj je v eni izmed mariborskih osnovnih šol izpostavljen hudemu poniževanju sošolcev, pred katerim ga želi zaščititi.

»Sama sem bila v podobno primitivnem okolju z ne dovolj razgledanim vodstvom zaposlena. Sodelavke so me žalile z vsemi razpoložljivimi sredstvi. Ko sem pomislila, da so to vendarle matere, pravzaprav, da bi lahko bile matere sinovih sošolcev, sem prišla do spoznanja: glej, ti si odrasla, temnopolta ženska z visokošolsko izobrazbo, a so te žaljivke do solz prizadele. Kako se šele počuti tvoj sin, pubertetnik, najstnik, ki ne želi imeti težav, zato se pač identificira z vsem, kar mu gre – s pedrom, cigotom, smrdljivcem, prizadetim Nigrom –, in se skupaj z njimi posmehuje samemu sebi.«

Razočarana mama je vodstvo šole in svetovalno službo večkrat opozorila, da ne storijo dovolj za dojemanje t. i. drugačnih otrok, vendar se položaj ni spremenil. Niso organizirali niti predavanja ali kakšne delavnice na to temo.

Vendar 13-letnik žaljivkam ni izpostavljen samo v šoli, saj se je šikaniranje preselilo tudi na družbena omrežja. »Ko bi vam pokazala, kaj vse vedo o njem povedati na družabnih omrežjih, bi jokali z mano!« je zapisala razžaloščena Trdinova.

Da pa svojega najstnika s šolanjem doma ne bi izolirala od družbe, išče starše iz Maribora, ki imajo morebiti podobne težave s šolskim sistemom in bi svoje otroke prav tako želeli šolati na domu. Nagovarja starše tretje triade osnovne šole. »S tremi učenci se kolesje lahko začne vrteti,« je prepričana.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije