PIKNIK

Slastne pleskavice so pekli tudi veleposlaniki

Društvo Hiša sonca je pripravilo piknik CUDV.
Fotografija: Razpoloženje je bilo odlično.
Odpri galerijo
Razpoloženje je bilo odlično.

IG – Ne najbolj sončno vreme ni moglo pokvariti odličnega vzdušja na zares posebnem pikniku, ki je potekal v CUDV Dolfke Boštjančič v Dragi. Tja so se zgrnili varovanci centra iz različnih koncev Slovenije – Grosuplja, s Škofljice in iz drugih krajev, kjer ima CUDV Dolfke Boštjančič svoje domove.
Predsednik društva Hiša sonca Anton Pregelj je na pikniku napovedal skorajšnjo dobrodelno dražbo dresa Luke Dončića. FOTOGRAFIJE: Igor Modic
Predsednik društva Hiša sonca Anton Pregelj je na pikniku napovedal skorajšnjo dobrodelno dražbo dresa Luke Dončića. FOTOGRAFIJE: Igor Modic

»Želimo, da se otroci in odrasli s posebnimi potrebami vključujejo v družbo, in naš tradicionalni piknik, ki ga organizira dobrodelno društvo Hiša sonca, je eden od načinov, da jih ljudje spoznajo,« nam je pojasnila direktorica CUDV Draga Valerija Bužan.
Slovaška veleposlanica Eva Ponomarenková se je izkazala za mojstrico priprave pleskavic.
Slovaška veleposlanica Eva Ponomarenková se je izkazala za mojstrico priprave pleskavic.

»Hiša sonca se že od leta 2000 druži z ljudmi z motnjami v razvoju in s posebnimi potrebami, tukajšnji piknik je eden izmed naših tradicionalnih dogodkov. Njegov namen je, da se družimo in da smo si vsi enaki ne glede na sposobnosti in zmožnosti. Včasih smo mi bolj potrebni pomoči kot oni,« je dejal predsednik društva Hiša sonca Anton Pregelj.


Tokrat so razširili nabor pomagačev: pleskavice iz 90 kg mesa, 50 kg praženega krompirja in 200 porcij ričeta so med drugim pripravljali minister za izseljence in Slovence po svetu Peter Jožef Česnik ter predstavniki različnih veleposlaništev. Namesto oblek in suknjičev, v katerih smo jih vajeni srečevati, so nadeli predpasnike ter rezali, sekljali, kuhali in pekli.
 

Kuharji dobre volje


»V čast mi je, da sem danes tukaj. To, kar dela Hiša sonca za te ljudi, si resnično zasluži občudovanje in vredno je biti del tega. Z ženo podpirava koncept, da naj se ti ljudje, čeprav so malo drugačni, počutijo enakovredne vsem drugim. Ali se bodo tako počutili, je odvisno od nas. Mi moramo doseči, da se tako počutijo,« nam je med oblikovanjem pleskavic povedal ukrajinski veleposlanik Mykhailo F. Brodovych in priznal, da pri opravilu, ki mu je bilo dodeljeno, zelo uživa.
Ko se je začela glasba, se je plesišče v hipu napolnilo.
Ko se je začela glasba, se je plesišče v hipu napolnilo.

»Doma včasih kuham, a le ob koncu tedna. To danes je ena redkih priložnosti, ko lahko pokažem, kaj znam,« je v smehu razkril. Da se zelo zabava pri pripravi hrane, je priznal tudi namestnik ameriškega veleposlanika Guatam A. Rana, ki je imel pri kuhanju pomočnika, štiriletnega sina Rohana.


»To je čudovito poslanstvo, vesel sem, da sem tukaj,« je dejal. Za pravo mojstrico piknikov se je izkazala slovaška veleposlanica Eva Ponomarenková, ki so jo drugi udeleženci spraševali za kuharske nasvete. »Tu sem dve uri, pomagam delati pleskavice, naučila sem se veliko o tem. Prava umetnost je oblikovati velik in hkrati tanek krog,« se je zasmejala, medtem ko jo je eden od kuharjev prostovoljcev že klical na drugi konec vrtne kuhinje.
 

Ples in usta do ušes


Medtem ko so v odličnem vzdušju nastajale slastne dobrote, so se obiskovalci piknika razživeli na glavnem prizorišču. Skupina Darling je z znanimi popevkami v hipu napolnila plesišče in le malo je bilo obiskovalcev, ki jih niso zasrbele pete. Da je piknik ena od priložnosti, ki se jih varovanci neznansko veselijo in v njih zelo uživajo, je potrdila tudi Marija Novak s Škofljice, mama 35-letnega varovanca CUDV Davida Novaka.
Lopatki za peko sta spretno vihtela urednik Slovenskih novic Bojan Budja in predsednik društva Hiša sonca Anton Pregelj.
Lopatki za peko sta spretno vihtela urednik Slovenskih novic Bojan Budja in predsednik društva Hiša sonca Anton Pregelj.

»To je tako veselje, da ni za povedati. Naš David je že ob šestih vstal in hotel, da greva. Komaj sem ga malo pomirila, da sva pozajtrkovala. Približno ob pol dvanajstih sva bila tukaj in ko je zaslišal glasbo in se je nabralo malo ljudi, je bil takoj na plesišču. Neverjetno je, kako otroci obožujejo takšna druženja. Zdi se mi, da so vsi srečni,« nam je zaupala.


»Tukaj sem za moralno podporo. Z gojenci smo se spoprijateljili pred kratkim na trgatvi. Sprva so bili nezaupljivi, nato pa je eden od njih pokazal moj trebuh, češ da sem debel. Začel sem se smejati, in ko so videli, da nisem jezen, sem jih imel kmalu cel kup naokrog,« je povedal prior križniškega reda Janko Štampar, ki je pred časom gojencem CUDV omogočil počitnice na jadrnici. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije