ARBITRAŽA

Skrivnostno pismo iz Slovenije že pri Evropski komisiji

Objavljeno 16. marec 2018 10.56 | Posodobljeno 16. marec 2018 11.00 | Piše: STA, A. L.
Vsebovalo naj bi konkretne kršitve evropskega prava zaradi hrvaškega zavračanja arbitražne sodbe o meji med državama, s tem pa tudi vse elemente tožbe.
Miro Cerar. FOTO: Blaž Samec, Delo
BRUSELJ – Slovenija je danes Evropski komisiji predala pismo v zvezi s tožbo proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med državama. Slovenski veleposlanik pri EU Janez Lenarčič ga je predal novi vodji kabineta predsednika komisije Clari Martinez Alberola, so sporočili s stalnega predstavništva Slovenije pri EU.

Vsebina za zdaj ostaja zaupne narave. Vsebovalo naj bi povsem konkretne kršitve evropskega prava zaradi hrvaškega zavračanja arbitražne sodbe o meji med državama, s tem pa tudi vse elemente tožbe. Po neuradnih informacijah naj bi z vsemi prilogami presegalo sto strani.

Ko Evropska komisija prejme pismo, posredovano na podlagi 259. člena lizbonske pogodbe, ima tri mesece časa za odgovor in odločitev, ali bo sprožila postopek proti Hrvaški in vzela zadeve v svoje roke. Sicer bo Slovenija postopke nadaljevala sama.

Odhajajoča vlada Mira Cerarja je to pismo sprejela v sredo na svoji zadnji redni seji pred odstopom premierja, ob tem pa tudi zavezo, da vlada v imenu Slovenije vloži tožbo proti Hrvaški pred Sodiščem EU, če tega ne bo storila komisija in če bo Hrvaška še naprej zavračala implementacijo odločbe, je v sredo povedal Cerar.
Deli s prijatelji