#OSTANIDOMA

Sestre v mukah, Slovenci pa na lepše

Zdravstveniki tvegajo življenje za ohole državljane. Hudo poškodovani čez vikend zapolnili bolnišnice.
Fotografija: Ogorčen zapis medicinske sestre na instagramu. FOTO: instagram
Odpri galerijo
Ogorčen zapis medicinske sestre na instagramu. FOTO: instagram

Ali je v teh dneh, ko se vsa država bori proti novemu koronavirusu, res tako težko ostati doma? Se je res tako težko odpovedati izletu na morje ali v gorenjski turistični biser Bled? »Ja, res smo se tega bali. Ne morem verjeti, da je zavest naših sodržavljanov, tukaj ne moremo kriviti nobenih tujcev, takšna, da smo tako nezavedni, neodgovorni, nesramni in oholi, prepotentni, da se ne držimo premišljenih ukrepov, ki jih imamo. To presega vse meje,« se je v soboto zvečer na vse Slovence s prošnjo, naj ostanejo doma in naj ob lepem vremenu ne hodijo na Bled, v Bohinj in na Pokljuko, obrnil blejski župan Janez Fajfar. Podobno ogorčeno so istega dne pozivali tudi župani obalnih občin.



Slovenci na letalu, ki je v nedeljo zgodaj zjutraj priletelo iz Španije na brniško letališče. FOTO: Twitter
Slovenci na letalu, ki je v nedeljo zgodaj zjutraj priletelo iz Španije na brniško letališče. FOTO: Twitter
»Vidim, da uživate na soncu, veselo kolesarite, se družite v grupah po kosilih, hodite v hribe in gozd (ko prej nikoli niste) ... Kaj v sloganu #ostanidoma ali #stayhome ni fu****g jasno?« pa je na instagram zapisala medicinska sestra Melina Ališić Rekanovic ter posredovala svojo zelo zgovorno fotografijo: »Evo ena današnja brez instragram filtrov in lažnega sijaja ... ja, zgledam za en drek, ampak sem bila 5 ur pod zaščitno opremo.« In na koncu vprašala: »Ali mi lahko kdo pove, zakaj mi tole počnemo, se izpostavljamo in trudimo, smo izolirani od otrok in družin, če vi ne upoštevate pravil. Glumimo budale, očitno?«

Ne kolesarite, ne skačite s padali!

Ulice v središču Ljubljane so prazne, polne pa so na Bledu in na Obali. FOTO: Boštjan Fon
Ulice v središču Ljubljane so prazne, polne pa so na Bledu in na Obali. FOTO: Boštjan Fon
Očitno tudi ne zaležejo opozorila zdravnikov iz ljubljanske infekcijske klinike, da se bolezen covid-19 ne širi le med starejšimi, ampak da zbolevajo tudi mladi. Tam namreč zdravijo 38-letnika, ki ni imel nobenih pridruženih bolezni. V UKC Ljubljana zaznavajo velik pritok poškodovanih zaradi različnih adrenalinskih dejavnosti, celo skokov s padali. »Ne gre za počitnice, ampak za karanteno,« je povedal vodja urgentno-kirurškega bloka na UKC Ljubljana doc. dr. Anže Kristan. »Sobota je bila katastrofalna. Imeli smo toliko težkih poškodb kot navadno sončno soboto. Ker so ljudje zelo aktivni in ni nobenega sledu o karanteni. Mi seveda zanje poskrbimo, ampak obremenijo vse resurse. Na travmatologiji imamo vse intenzivne nege polne, reanimacija je bistveno otežena,« je opozoril predstojnik KO za travmatologijo prof. dr. Matej Cimerman. In dodal, naj ljudje zdaj ne obrezujejo drevja in naj se ne vozijo z motorji in kolesi. Prav tako naj ne gredo v hribe, ampak naj ostanejo doma. »Včeraj smo imeli dve zelo hudi poškodbi, zaradi katerih smo porabili veliko krvi, in danes je treba res varčevati s krvjo, če se le da,« pa je opozorila še Jelena Bregar, nadzorna anesteziologinja.



Policisti so v sobotnem poostrenem nadzoru nad izvajanjem odloka o začasni prepovedi gibanja izrekli 112 opozoril, na zdravstveni inšpektorat pa so podali 90 predlogov za uvedbo prekrškovnih postopkov. Največ kršitev so zaznali na območju Maribora, Ljubljane in Celja. Nekatere občine pa so kar same z zaporami cest onemogočile obisk priljubljenih izletniških točk. Tudi vlada ni stala križem rok, ampak je dodatno zaostrila ukrepe glede gibanja Slovencev po državi (o tem več v okvirčku).

Nujno dvakratdnevno čiščenje blokov

Zdravstvenim delavcem zaščitna oprema, ki jo nosijo celo izmeno, pušča odtise. FOTO: FB
Zdravstvenim delavcem zaščitna oprema, ki jo nosijo celo izmeno, pušča odtise. FOTO: FB
Včeraj je 14-dnevno karanteno začela prestajati še druga skupina Slovencev, ki so jih s posebnim letalom pripeljali iz Španije. Skupino 40 so namestili v hotelu Epic v Postojni. »Hrano jim bodo dostavljali pred vrata, za njihovo varnost in varnost okoliških prebivalcev pa bosta skrbeli receptorska služba hotela in varnostna služba, ki varuje stavbo. Danes bodo vsem znova vzeli brise,« so včeraj na facebooku zapisali v regijskem štabu civilne zaščite za Notranjsko. Sporočili so tudi veselo novico, da so brisi vseh približno 20 zaposlenih in 40 stanovalcev postojnskega doma Talita kum negativni. So pa prvi primer okužbe z novim koronavirusom potrdili v zaporu Dob, zato so uvedli vse postopke, ki so jih predvideli ob potrjeni okužbi.
Vlada je na sobotni nočni seji na Brdu pri Kranju s ciljem zajeziti in obladovati epidemijo novega koronavirusa izdala odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb. In sicer je treba obvezno najmanj dvakrat na dan razkuževati kljuke na vhodu, ograje, stikala za upravljanje in kabine dvigala, stikala v skupnih prostorih, oprijemala in drugo opremo, kjer je mogoče ob redni uporabi pričakovati več stikov rok s površinami. Poleg tega je treba na vidnem mestu pred vstopom v dvigalo namestiti opozorilo: »Uporaba dvigala pomeni tveganje za prenos okužbe s covid-19, zato ga uporabljajte posamično. Po uporabi stikal za upravljanje se ne dotikajte oči, nosu ali ust ter si umijte roke.«

Od ponedeljka pa bodo nakupi v trgovinah med 8. in 10. uro rezervirani izključno za ranljive skupine, kot so invalidi, starejši in nosečnice. Upokojenci bodo smeli v trgovino le v tem časovnem intervalu. S tem ukrepom jih želi vlada dodatno zaščititi, so pojasnili v sporočilu po sobotni seji vlade.



Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije