TO JE NOVO

Šarec zaradi koronavirusa stopil pred medije: Situacija je resna

Razlogov za paniko ni. Spregovoril je tudi o Slovencu, ki naj bi se okužil v Avstriji.
Fotografija: Marjan Šarec. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Marjan Šarec. FOTO: Leon Vidic, Delo

»Do 12. ure še nimamo okužbe,« je pred nekaj minutami potrdil premier Marjan Šarec. Pričakuje pa, da se bo okužba slej kot prej zgodila, saj je v vseh sosednjih državah prisotna.

Javnost miri, saj da razlogov za paniko ni: »Situacija je resna, vendar bomo s širjenjem panike in takšnih in drugačnih dezinformacij zadeve lahko samo še poslabšali in dolgoročno škodili Republiki Sloveniji.« Razmere spremljajo iz ure v uro in ko bo prišlo do prve okužbe, »jo bomo takoj sporočili in jo ustrezno obravnavali«.

Spregovoril je tudi o Slovencu, ki da se je okužil v sosednji Avstriji. Njegov bris je bil negativen, je razkril.


 

Zapiranje mej?

Slovenske meje še naprej ostajajo odprte, saj bi zapiranje po besedah predsednika vlade v odhodu povzročilo zelo velike težave, širjenja virusa pa ne bi ustavilo: »Bi pa otežilo oskrbo.«

Spregovoril je tudi o Planici, ki se približuje: »Glede na odpovedi množičnih dogodkov naj se odloča od primera do primera.« Poudarja, da ukrepi morajo biti sorazmerni. Ob tem izpostavlja Italijo, kjer so po njegovih besedah ugotovili, da so bili morebiti nekateri ukrepi narejeni preveč obsežno.

Strah pred še večjimi stranskimi posledicami

»Če bo panika, dvigovanje prihrankov iz bank, delanje zalog, potem bo panika še večja in ne bo prispevalo k uspešnemu reševanju. Posledice virusa so lahko širše in da se ne bo zgodilo, da bi bile stranske posledice, kot je gospodarska škoda, večje, kot je sama nevarnost virusa. Biti moramo odgovorni, razmere spremljati skrajno resno, se zavedati, da je na vseh naših mejah že prisoten, tudi pri nas bo slej kot prej prisoten, vendar ustvarjanje panike k temu ne prispeva,« miri javnost.

Danes so bile sproščene blagovne rezerve, in sicer tistim, ki izvajajo zdravstvene storitve, ali tistim, ki jih opravljajo v zvezi s tem: »Zato, da ne bi bilo pomanjkanja vseh pripomočkov, tako mask kot drugih pripomočkov, za tiste, ki delajo v sistemu. Najprej je treba zaščititi delavce v sistemu, da bodo lahko oni učinkovito nudili pomoč prebivalkam in prebivalcem Slovenije.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije