VOX POPULI

Šarec pada, volitve se bližajo

Objavljeno 15. april 2019 07.40 | Posodobljeno 15. april 2019 08.14 | Piše: STA, P. K.

Podpora LMŠ je v primerjavi z marcem nekoliko padla.

Marjan Šarec. FOTO: Matej Družnik
LJUBLJANA – Javnomnenjska podpora LMŠ je aprila še nekoliko padla, a še vedno ostaja na vrhu lestvice strank. Zanjo bi glasovalo 26,2 odstotka anketirancev, za drugouvrščeno stranko SDS pa bi jih glasovalo 14,2 odstotka, kaže anketa Vox populi agencije Ninamedia. Podpora LMŠ je v primerjavi z marcem nekoliko padla, saj bi jo tedaj volilo 28 odstotkov vprašanih. Za SDS bi marca glasovalo 13,7 odstotka anketirancev.

37 sedežev za LMŠ

Na lestvici priljubljenosti strank je na tretjem mestu SD (9,6 odstotka), sledijo pa NSi (7,1 odstotka), Levica (6,4 odstotka), Desus (3,1 odstotka), SAB (1,9 odstotka), SNS (1,5 odstotka), SLS (0,6 odstotka) in SMC (0,5 odstotka).
Neopredeljenih je 20,5 odstotka vprašanih, 7,9 odstotka pa jih ne bi odšlo na volitve. Izračun sedežev v parlamentu kaže, da bi LMŠ dobil 37 sedežev, SDS 18, SD 12, NSi devet, Levica osem in Desus štiri. SAB, SNS in SMC ne bi prestopile parlamentarnega praga.

V telefonski javnomnenjski raziskavi je sodelovalo 700 anketiranih.

 

Delo vlade ocenjujejo kot uspešno

Delo vlade tokrat kot uspešno ocenjuje 61 odstotkov vprašanih, kar je nekoliko več kot marca (60,3 odstotka). Kot neuspešno delo vlade ocenjuje 32,6 odstotka anketirancev, neopredeljenih pa je 6,4 odstotka. Na lestvici priljubljenosti politikov predsednik vlade in LMŠ Marjan Šarec ostaja na vrhu pred predsednikom republike Borutom Pahorjem. Sledijo evropska poslanka Tanja Fajon, evropska komisarka Violeta Bulc, poslanka NSi Ljudmila Novak in poslanec SD Milan Brglez.

Zoki med deset

Ljubljanski župan Zoran Janković je na sedmem mestu, za njim so se zvrstili evropski poslanec Igor Šoltes, predsednik DZ in SD Dejan Židan ter predsednik NSi Matej Tonin. V telefonski javnomnenjski raziskavi, ki jo za časnik Dnevnik in RTV Slovenija pripravlja Ninamedia, je sodelovalo 700 anketiranih, opravljena pa je bila med 9. in 11. aprilom.
Deli s prijatelji