SESTAVLJANJE VLADE

Šarec bo imel 15 dni: najprej ga morajo potrditi

Peterica strank, ki se pogaja o koaliciji, se bo danes najprej ločeno sestala na temo protokola sodelovanja z Levico, predstavniki Levice se jim bodo za skupno mizo pridružili ob 12. uri. 
Fotografija: Marjan Šarec mora počakati na potrditev. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Marjan Šarec mora počakati na potrditev. FOTO: Voranc Vogel, Delo

LJUBLJANA – Kot so potrdili v LMŠ, ministrskega razreza v vladi, ki si jo prizadeva oblikovati njihov predsednik Marjan Šarec, od četrtka tudi uradno kandidat za predsednika vlade, ne bodo spreminjali. To tudi pomeni, da ne bo treba spreminjati veljavnega zakona o vladi, ki določa imena ministrstev.

Če bo Šarec – njegovo kandidaturo so s podpisi poslancev LMŠ, SD, SMC, SAB in Desus v državni zbor vložili v četrtek – na seji prihodnji teden izvoljen za predsednika vlade, bo moral v 15 dneh po izvolitvi predložiti listo ministrskih kandidatov. Ob tem pa še ni jasno, katere stranke bodo v vladi sploh prevzele vodenje ministrstev. V SAB, ki je s poslanskimi podpisi ob vložitvi kandidature Šarca že podprla za mandatarja in se z njim dogovarja o oblikovanju manjšinske vlade, namreč ne izključujejo možnosti projektnega sodelovanja s Šarčevo vlado. O vstopu stranke v vlado bo sicer odločal svet stranke, je pa generalni sekretar SAB Jernej Pavlič pojasnil, da je njihova prioriteta polno operativna vlada z več kot 46 glasovi in da se resno pogovarjajo, da ne dajo ministrov v manjšinsko vlado.

O projektnem sodelovanju se stranke pod okriljem LMŠ pogovarjajo tudi z Levico, tako bodo danes znova pretresali protokol o sodelovanju. Podporo pogovorom o takem sodelovanju je izreklo tudi članstvo Levice na internem referendumu, kjer se je s tem strinjalo skoraj 85 odstotkov članov, ki so oddali svoj glas. A v stranki opozarjajo, da to še ne pomeni podpore poslancev Levice Šarcu na glasovanju o mandatarju.

Rok za vložitev mandatarske kandidature se sicer izteče danes, a ni pričakovati, da bi poleg Šarca kandidaturo vložil še kdo. Državni zbor bo o predsedniku vlade odločal na seji, ki je predvidena prihodnji teden v petek.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije