S sekiro nad pocukrano romantiko (FOTO)

Konec januarja se je začelo državno prvenstvo v metanju sekire. Med Slovenci vse bolj priljubljena rekreacija in športna disciplina.
Fotografija: Obnavljanje tarče z dvema majhnima modrima pikama, najvrednejšima po točkah
Odpri galerijo
Obnavljanje tarče z dvema majhnima modrima pikama, najvrednejšima po točkah

Sekiromet oziroma metanje sekire v tarčo, ki se je začel novembra predlani z odprtjem centra Axe Throwing Europe na Kajuhovi 35 v Ljubljani, se je v dobrem letu uveljavil kot ena od novih zabavnih dejavnosti za sprostitev, vse bolj priljubljen pa je tudi kot športna tekmovalna disciplina.
Za svoje tekmovalce je bučno navijalo ogromno prijateljev.
Za svoje tekmovalce je bučno navijalo ogromno prijateljev.

Na nedavnem prvem kvalifikacijskem turnirju za uvrstitev v finale državnega prvenstva je namreč 24 tekmovalcev iz vse Slovenije spremljalo več deset njihovih navijačev.
 

Nova pravila


Če so lanski turnirji in prvo državno prvenstvo v sekirometu potekali predvsem v slogu, kdo bo čim večkrat zadel sredino tarče (bullseye) in zadnji met še modro piko (killshot) na levi ali desni strani tarče, ki je štela največ, pa je letos naloga bistveno težja. Sredinska pika, ki sicer šteje šest točk, ima po novem 20-milimetrski rob. Če se sekira zapiči vanj in se ne drži polja v središču tarče, namreč šteje le štiri točke.

Še težje pa je zadeti modro piko. Njen premer je prej znašal 6,5 centimetra, po novem pa le še 3,81 centimetra. Prej je kot zadnji od desetih metov štela 10 točk, po novem pa le še 8. Novost je tudi, da lahko to piko ciljaš tako pri petem kot desetem metu. Zaradi tega je zdaj bistveno težje doseči maksimalno število točk, saj večina raje meče šestico, kot da bi tvegali zgrešen met v killshot in ostali brez točke.


Kot je dejala Nataša Potočnik, kreativna direktorica pri projektu Axe Throwing, hkrati pa ena od treh ali štirih tekmovalk v družbi dvajsterice moških, so nova mednarodna pravila, ki jih morajo spoštovati, če želijo sploh kdaj tekmovati na evropskih ali svetovnih prvenstvih, prinesla bistveno več napetosti in negotovosti.
 

Prvi turnir novincu


Tako je na prvem turnirju, ki je bil 22. januarja, po štirih dvobojih z različnimi tekmovalci na veliko presenečenje najboljši rezultat dosegel novinec Alojz Urh in je v točkovanje za uvrstitev v finale letošnjega državnega prvenstva nesel kar 216 točk (17 več kot drugouvrščena Aša Grahelj). Čeprav v finalu ni blestel, saj so bili na prvih treh mestih lanski zmagovalec državnega prvenstva Zvone Turk, ki je v finalnem dvoboju premagal viceprvaka Bernarda Šutića (ta se je v finale prebil s 16. mesta), tretja pa najboljša metalka sekire v državi Aša Grahelj, ima vendarle veliko možnosti, da se bo po februarskem, marčevskem in aprilskem turnirju uvrstil med šestnajsterico finalistov. Veliki finale bo 15. maja.


Kot je dejala Potočnikova, bi se lahko konkurenca močno zaostrila, saj ima vsakdo še možnost, da se udeleži preostalih treh turnirjev (naslednji bo 12. februarja), po koncu vsakega od njih pa naknadno pridobi celo manjkajoče točke na dodatnem turnirju. Udeležba za posameznika na vsakem turnirju stane 14 evrov, paket štirih 44, paket štirih in zaključnega turnirja s petimi treningi pred tekmami pa 84.
Najboljša trojica v finalnem boju šestnajsterice za praktične nagrade
Najboljša trojica v finalnem boju šestnajsterice za praktične nagrade

Da bi število tekmovalcev povečali, so se v sodelovanju z novim glavnim sponzorjem, to je podjetje za elektronske aplikacije mBills, dogovorili, da bo vsak letošnji ali lanski tekmovalec, ki bo pripeljal novega, oproščen plačila prijavnine. Prav tako bo vsak (tudi gledalec), ki bo pivo plačal z aplikacijo tega podjetja, drugo dobil zastonj – pod geslom odsekajmo stroške.
 

Novosti za rekreativce


Sekiromet je v enem letu postal zelo priljubljen med tistimi, ki si hočejo popestriti rojstnodnevno zabavo ali pa se rekreirati nekoliko drugače, naj gre za parček ali teambuilding za več deset zaposlenih. Tem je februarja namenjena novost, to so »usekane sobote«. Na njih, ki so nekakšni dnevi odprtih vrat, se lahko med 15. in 21. uro brez rezervacije 15 minut brezplačno seznanjaš z osnovami sekirometa. Če te prevzame, lahko kupiš tudi kakšno uro in se zabavaš še naprej.


Na valentinovo bo zabava v slogu »antivalentinovanja«, saj bo namenjena vsem, ki so naveličani »pocukrane romantike«. Torej so dobrodošli tako samski kot tisti, ki si želijo ločitvene ali rock'n'roll zabave, ne pa ameriške izumetničene navlake. Na pustno soboto (22. februarja) bo dan odprtih vrat seveda najprijetnejši za tiste sekirometalce, ki bodo prišli v pustnih maskah. Zanje namreč pripravljajo posebna presenečenja in nagrade.
 

Pohod na Evropo


Čeprav Potočnikova ne ve, kako dolgo bodo še lahko najemniki dvorane na Kajuhovi, so vseeno oddali kandidaturo na svetovno zvezo za sekiromet, da so pripravljeni v Ljubljani organizirati evropsko prvenstvo v tej tekmovalni disciplini takoj po 15. maju. Vsaj zmagovalcu državnega prvenstva bi radi namreč omogočili nastop v mednarodni konkurenci (evropsko prvenstvo naj bi bilo od 3. do 5. julija v Londonu, a bi lahko odpadlo in zato se Slovenija zanj poteguje kot nadomestni organizator). Dober rezultat je namreč prvi pogoj, da se sploh kvalificiraš za svetovno prvenstvo, ki najpogosteje poteka v ZDA ali Kanadi, kjer se je sekiromet začel. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije