DOBER NAMEN

Rogličevi navijači prekolesarili Slovenijo

Peterica parašportnikov v 16 urah od Lendave do Kopra. Zbirali denar za Gregorja Habeta, ki si želi na paralimpijske igre.
Fotografija: Snidenje v Celju FOTO: Drago Perko
Odpri galerijo
Snidenje v Celju FOTO: Drago Perko

LJUBLJANA – »Prišli v Koper!« je včeraj nekaj pred deveto zjutraj zasvetilo na telefonu. Na drugi strani pa Primož Jeralič, paralimpijec, vrhunski parašportnik, ki je združil moči z Davidom Razborškom, Petrom Cerarjem, Edom Ješetom in Gregorjem Habetom in prekolesaril našo Slovenijo po dolžini! Od Lendave do Kopra, v manj kot 24 urah, točneje v 15 urah in 55 minutah, so premagali 354 kilometrov.

Mama spekla rogljiče

»Podatki govorijo zase ... Ponosen na ekipo in sotrpine, ki smo premagali same sebe in dokazali, da so meje le v glavi,« je
Nada je spekla izvrstne rogljiče. FOTO: Drago Perko
Nada je spekla izvrstne rogljiče. FOTO: Drago Perko
pristavil Jeralič, ki je z ekipo startal v soboto ob 12. uri iz Lendave, potem pa so fantje gnali mimo Maribora, Slovenskih Konjic in Vojnika do Celja, kjer je bil ob sedmih zvečer prvi večji postanek, prijatelji, sorodniki so prišli, da pozdravijo fante in jim zaželijo srečno. »Tako sem vesela in ponosna,« nam je dejala Nada Habe, mama Gregorja Habeta, ki je bil osrednja zvezda projekta. »Srečna in hkrati presenečena pa sem, da so se vsi tako odzvali in mu bili pripravljeni pomagati,« nam je povedala Nada, ki je za vse zbrane spekla izvrstne rogljiče, fante, ki so po sedmih urah prišli iz Lendave do Celja, pa je že čakal dober in konkreten obed v Hotelu Evropa.

Dva namena

»Tale projekt ima dva namena: v prvi vrsti zbiramo sredstva za parakolesarja Gregorja Habeta, po drugi strani pa opozarjamo na varno prehitevanje kolesarjev,« nam je povedal Primož, ki mu je prijalo, da se je po sedmih urah v kolesu malce pretegnil, pa še krči so mu nagajali, a se ni dal. Tako kot ne preostali! Za dober namen, za premik v glavah v družbi so stisnili zobe. Tudi David Razboršek, ki je kolesaril vse do Ljubljane, čeprav sta minila šele dva meseca od njegovega zloma noge. »Dobro smo vozili, svoje delo je izvrstno opravila tudi spremljevalna ekipa,« je Jeralič pohvalil super trio Andraž, Andrej, Miran, ki je za volanom japonskega štirikolesnika prevažal vse potrebno, predvsem pa z rotacijskima lučema opozarjal na prisotnost kolesarjev. »Na cesti so se žal dogajale tipično slovenske vozniške situacije. Nekateri so zelo uvidevni, počakajo na pravi trenutek, da prehitijo. Žal pa je še vedno preveč takih, ki pač poizkusijo. Če gre, gre, sicer bo pa kdo poškodovan,« je nekaj situacij s trase opisal Jeralič, Andraž Čeligoj Vide pa je opozoril predvsem na problematiko, ko kolesarje prehiteva avtobus ali motor.

Črna statistika

V znak spoštovanja do Primoža Rogliča FOTO: Zavod Vozim
V znak spoštovanja do Primoža Rogliča FOTO: Zavod Vozim
Omenjeni podvig so poimenovali Dobrodelna slovenska transverzala ročnih kolesarjev 2019, potekal pa je kot del širšega kolesarskega projekta #MislimVarno Vozim s srcem, ki ga izvaja Zavod Vozim. Ta s preventivnimi aktivnostmi, namenjenimi kolesarjem, že od leta 2016 javnost na terenu, z brošuro ter z nalepkami za avtomobile ozavešča o pomembnosti previdne, strpne in varne vožnje takrat, ko si cesto delita kolesar in voznik motornega vozila. Kolesarji namreč spadajo v eno najbolj ranljivih skupin v prometu – statistika kaže, da je bilo lani na območju Evropske unije v vseh zabeleženih prometnih nesrečah, ki so se zgodile med kolesarjem in drugim vozilom, 83 odstotkov takih, ki so se za kolesarja končale s smrtjo ali težjo telesno poškodbo. V Sloveniji je bilo istega leta med vsemi, ki so v prometu utrpeli težje telesne poškodbe, kar 23 odstotkov kolesarjev.

Hvaležen za podporo

V dveh dneh je svoje prazniku parašporta dodalo celo vreme. Smejalo se je seveda Gregorju Habetu, ki je več navdušen nad potezo prijateljev, ki so zanj in njegovo novo kolo poganjali kolo čez celotno Slovenijo. Habe se resno spogleduje z nastopom na
Na cilju FOTO: Zavod Vozim
Na cilju FOTO: Zavod Vozim
paralimpijskih igrah v Tokiu. »Fant ima toliko energije in volje,« je še dodala njegova mama, roko v vzpodbudo pa sta Habetu, ki živi v Dobrni, stisnila še Janez Hudej, predsednik Društva paraplegikov Jugozahodne Štajerske, in njegov namestnik Franc Ivenčnik. Pa še to: fantje so si krmila svojih koles polepili z roza barvo. V znak podpore Primožu Rogliču, ki je prav minuli vikend bil zadnji boj v Italiji! 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije