PASJA VROČINA

Pripravite se, pred nami je najbolj vroči dan v letu. Bo padel rekord?

Temperature se bodo gibale okoli 35 stopinj, rekord izpred petih let tako ni ogrožen. 
Fotografija: Danes bo vrhunec vročinskega vala. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Danes bo vrhunec vročinskega vala. FOTO: Getty Images, Istockphoto

LJUBLJANA – Danes se nam obeta vrhunec vročinskega vala. Živo srebro na termometrih naj bi se povzpelo do 35 stopinj, napovedujejo vremenoslovci. Današnji dan naj bi bil tudi najbolj vroč dan tokratnega vročinskega vala. Čeprav je večini zelo vroče, temperaturni rekord tokrat ni ogrožen. Ta je bil dosežen pred natanko petimi leti, ko so v nekaterih krajih po Sloveniji namerili celo več kot 40 stopinj.

Približno enak čas leta 2013 je Slovenijo že zajel podoben vročinski val (trajal je od 2. do 9. avgusta). Takrat so se temperature povzpele celo čez neverjetnih 40 stopinj. Velika toplotna obremenitev se je po takratnem vrhuncu nadaljevala še ves naslednji teden, tokrat pa, kot kaže, ne bo tako, saj napovedujejo ohladitev, ki jo mnogi že nestrpno pričakujejo.  

Temperaturni rekordi iz leta 2013. FOTO: Arso
Temperaturni rekordi iz leta 2013. FOTO: Arso


Vremenoslovci napovedujejo, da se nam bo v petek približala vremenska fronta, ki pa nas bo prešla v soboto. V petek bo sprva še sončno, sredi dneva pa se lahko začnejo pojavljati nevihte, ki se bodo nadaljevale v noč. Temperature bodo od 24 do 27 stopinj. Krajevne padavine bodo ponehale v soboto, ki bo prinesla osvežitev.

Pri agenciji za okolje še izpostavljajo, da za danes še vedno velja opozorilo zaradi velike toplotne obremenitve. Drugo najvišjo stopnjo pripravljenosti je Arso razglasil za vso Slovenijo z izjemo severozahodnega dela, kjer velja tretja stopnja.

Izdali so številna opozorila zaradi velike toplotne obremenitve, požarne ogroženosti in tudi neviht. FOTO: Arso
Izdali so številna opozorila zaradi velike toplotne obremenitve, požarne ogroženosti in tudi neviht. FOTO: Arso

 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije