ANKETA

Prepričljivo vodstvo SDS, vladi najvišja ocena doslej

Objavljeno 10. december 2018 09.14 | Posodobljeno 10. december 2018 09.29 | Piše: S. U.

Vlada je v decembrskem Barometru dobila najvišjo oceno doslej; na petstopenjski lestvici je dosegla povprečno oceno 3,01.

Janez Janša in Marjan Šarec. FOTO: Mediaspeed
LJUBLJANA - Če bi bile parlamentarne volitve v teh dneh, bi največ glasov dobila stranka SDS, kaže anketa Mediane. Največji opozicijski stranki, ki je bila na vrhu lestvice veliko večino leta, sledijo SD, LMŠ in Levica. Vlada je v decembrskem Barometru dobila najvišjo oceno doslej; na petstopenjski lestvici je dosegla povprečno oceno 3,01.

Znatno je svoj položaj izboljšala SLS

Dve petini anketiranih sta delo vlade Marjana Šarca ocenili kot srednje, skoraj 30 odstotkov pa kot pozitivno ali zelo pozitivno. Septembra, ko je vlada prisegla, je začela s povprečno oceno 2,16 in v treh mesecih prišla do 3,01, kar je ocena, ki je prejšnja vlada Mira Cerarja v zadnjih dveh letih vladanja ni dosegla. Državni zbor si je tokrat prislužil povprečno oceno 2,72. Med strankami je v prepričljivem vodstvu SDS, ki bi tokrat dobil 18,1 odstotka glasov vprašanih (novembra 18,3 odstotka). Naslednja tri mesta ohranjajo SD, LMŠ in Levica z večjo podporo, kot so jo imeli novembra. Da bi glasovali za SD, je tokrat odgovorilo 10,5 odstotka vprašanih (novembra 8,9 odstotka). LMŠ bi volilo 8,5 odstotka vprašanih (novembra 7 odstotkov), Levico pa 6,7 odstotka (novembra 6,1 odstotka).

Znatno je svoj položaj izboljšal SLS, ki je na petem mestu s 5,5 odstotka, še pred dvema mesecema pa ji je anketa kazala 1,7 odstotka. Čeprav se je SMC podpora povečala za dobro odstotno točko, je zaostal za SLS. Tokrat ima 4,9-odstotno podporo. Sledijo NSi s 4,2 odstotka in Desus s 3,5 odstotka glasov. SNS bi izbralo 3,2 odstotka, SAB pa 2,2 odstotka vprašanih. Z izjemo Desusa, ki ima praktično enako podporo kot novembra, bi ostale tri stranke volilo nekoliko manj anketirancev.

Pahor je najbolj priljubljeni politik v državi

Predsednik republike Borut Pahor je najbolj priljubljeni politik v državi tudi decembra. Tako kot v prejšnjem mesecu mu sledi premier Šarec, le da ima tokrat Šarec višjo oceno, kot jo je imel novembra, Pahor pa nekoliko nižjo. Evropska komisarka Violeta Bulc in evropska poslanka Tanja Fajon si delita tretje in četrto mesto. Nekoliko se je zmanjšalo število neopredeljenih in tistih, ki pravijo, da ne bi volili nobene stranke.

Po enem mesecu pa se je v prvo peterico vrnil predsednik državnega zbora in prvak SD Dejan Židan. V primerjavi s prejšnjim mesecem je najbolj izboljšal oceno koordinator Levice Luka Mesec, ki pa kljub temu ostaja v spodnji četrtini lestvice. Največjo negativno razliko je dosegel predsednik SDS Janez Janša. Za njim sta obrambni minister in predsednik Desusa Karl Erjavec ter predsednik SLS Marjan Podobnik.

Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana je anketo opravil med 26. novembrom in 6. decembrom na vzorcu 717 ljudi.
Deli s prijatelji