BLAGOSLOV TRAKTORJEV

Požegnal tudi kosilnico

Objavljeno 24. april 2019 18.31 | Posodobljeno 24. april 2019 18.43 | Piše: Janez Kuhar

Na Spodnjem Brniku tretji blagoslov traktorjev na Gorenjskem.

Traktorje je blagoslovil duhovni pomočnik na Spodnjem Brniku Lucijan Potočnik. FOTO: Janez Kuhar
CERKLJE NA GORENJSKEM – Kmetje iz župnij Cerklje na Gorenjskem in Šenčur so se na velikonočni ponedeljek zbrali na Spodnjem Brniku na tretjem blagoslovu traktorjev na Gorenjskem, ki so ga organizirali kmetje Spodnjega Brnika in Vopovelj.
image
Traktorje je blagoslovil duhovni pomočnik na Spodnjem Brniku Lucijan Potočnik. FOTO: Janez Kuhar

Pred začetkom bogoslužja so sončen dan polepšali pritrkovalci s Spodnjega Brnika, iz Zaloga in Lahovč, bogoslužje pa pevci Mešanega cerkvenega pevskega zbora sv. Simona in Juda Tadeja pod vodstvom Mateje Stare. Sveto mašo je za kmete, za dobro letino ter za uspešno delo opravil duhovni pomočnik Lucijan Potočnik, ki je zatem blagoslovil traktorje in se na kratko posvetil vsakemu kmetu.
image
Najstarejši traktor deutz letnik 1964 je pripeljal Domen Tičar iz Zaloga pri Cerkljah. FOTO: Janez Kuhar

Že v soboto so krajani postavili mlaja, ki ju je daroval Stane Zorman s Spodnjega Brnika, ter nato na velikonočni ponedeljek zjutraj pred cerkev pripeljali 27 traktorjev, z vsake kmetije po enega. Precej pozornosti so bili deležni starodobniki. Najstarejši traktor deutz letnik 1964 je pripeljal Domen Tičar iz Zaloga pri Cerkljah, Franc Kuralt z Zgornjega Brnika pa je pripeljal k blagoslovitvi unikatni traktor leproto. Letos so pripeljali tudi kosilnico.
Zjutraj so pred cerkev pripeljali 27 traktorjev, z vsake kmetije po enega.


»Blagoslov nam daje upanje in moč, da bomo vztrajali pri delu na zemlji, ki so jo obdelovale že mnoge generacije naših prednikov. Kljub razvoju in moderni tehnologiji v različnih strokah je prav kmet tisti, ki se med svojim delom še zazre v nebo in prosi boga za pomoč in varstvo,« je zbrane nagovoril pobudnik prvega blagoslova Franci Fon.
image
Na blagoslovu se je znašla tudi moderna kosilnica. FOTO: Janez Kuhar

Poleg vere in tradicije so krajani Spodnjega Brnika in Vopovelj dogodek izkoristili za prijetno praznično druženje, ki ga dandanes vse bolj pogrešajo. Sledila je pogostitev z dobrotami gospodinj Spodnjega Brnika in Vopovelj. 
Deli s prijatelji