FESTIVAL

Potice nagradili z 51 zlatimi priznanji

V Preboldu so organizirali že 16. Festival potic. Komisija je ocenjevala zunanji videz, barvo ter okus skorje in sredice.
Fotografija: Vzorci
Odpri galerijo
Vzorci

Minuli konec tedna je v Dvorani Prebold potekal 16. Festival potic, ki je nekaj posebnega v Savinjski dolini in nasploh v slovenskem prostoru. Na ocenjevanju in razstavi je bilo 79 najrazličnejših potic in kolačev.
Blagoslov je opravil domači župnik Damjan Ratajc.
Blagoslov je opravil domači župnik Damjan Ratajc.

Prireditev je povezoval Tomaž Pančur, na odru pa je bila postavljena kuhinja, v kateri so prikazovali postopek nastajanja potice. Ob tem ni manjkalo humornih vložkov jezikave gospodinje Marjetke iz KD Svoboda Prebold, ki je Tomaža učila, kako se to dela.
Ustvarjal je tudi voditelj Tomaž Pančur.
Ustvarjal je tudi voditelj Tomaž Pančur.

S prijetno glasbo so občinstvo že na začetku navdušili citrarja Maša in Jan Strmec ter pevka Zala Kuhar. Dogajanje so s folklornimi plesi, glasbo in petjem bogatili še članice in člani Folklorne skupine Grifon Šempeter, svoje je dodal Andrej Stergar, ki je na harmoniko zaigral nekaj domačih.

Prireditvi in organizatorjem sta izrekla priznanje župan Vinko Debelak in evropska poslanka Romana Tomc, tudi sama velika ljubiteljica peke potic. Blagoslov te kulinarične in zaščitene slovenske posebnosti, ki jo ima zelo rad celo papež Frančišek, je opravil domači župnik Damjan Ratajc.
V ocenjevanje, ki je potekalo več ur, je letos prispelo 79 vzorcev.
Podelili so kopico zlatih priznanj.
Podelili so kopico zlatih priznanj.

Presojevala jih je že preizkušena ekipa strokovnjakov, v kateri so Jožica Pravst, Romana Gričnik, Jože Fideršek, Boštjan Bezgovšek in Nataša Komerički ter zelo dobre poznavalke in izdelovalke potic Fanika Burjan, Marija Špitaler in Danica Uplaznik. Pridružilo se jim je podporno osebje, in sicer Antonija Podgorski, Anka Srnerc, Jožica Prevoršek, Fanika Felicijan, Ivica Podkrajšek in Darja Povše, ki je poskrbelo tudi za postavitev razstave ocenjenih potic. Več so jih tudi letos spekli dijakinje in dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje, sicer pa so prispele iz Savinjske doline in tudi iz drugih slovenskih krajev.

Največ, kar sedem različnih, jih je tokrat spekla Urška Ojsteršek z Vranskega in zanje prejela pet zlatih in dve srebrni priznanji. V peko in ocenjevanje so se vključili vsi domovi za starejše v Spodnji Savinjski dolini.
Takole so razstavili potice. FOTOGRAFIJE: Darko Naraglav
Takole so razstavili potice. FOTOGRAFIJE: Darko Naraglav

Komisija je ocenjevala zunanji videz izdelka, barvo ter okus skorje in sredice. Na osnovi zbranih točk so podelili 51 zlatih priznanj, 12 srebrnih in 11 bronastih ter pet priznanj za sodelovanje. Najvišje priznanje festivala, znak kakovosti, ki ga podeljujejo za trikratno osvojitev zlatega priznanja v štirih letih, tokrat ni bilo podeljeno, saj so jih najboljši prejeli že lani oziroma v prejšnjih letih, drugi sodelujoči pa še niso dosegli kriterija.


Po končani dvodnevni razstavi so potice odpeljali v domove za starejše v Spodnji Savinjski dolini in z njimi razveselili oskrbovance. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije