NEZASLIŠANO

Policisti ostali brez vode in stranišča

Na Policijski postaji Ljubljana Center počila odtočna cev. Vodo pijejo ustekleničeno, na vece pa hodijo na sodišče.
Fotografija: Policisti so ostali brez vode.
Odpri galerijo
Policisti so ostali brez vode.

LJUBLJANA – V Sloveniji in še bolj v prestolnici velja, da je središče Ljubljane najboljši prostor za bivanje, kar pa že dolgo ne drži več: ob trumah turistov, nočnem hrupu in nenavadno borni izbiri navadnih trgovin za tamkajšnje prebivalce se marsikdo spopade s težavami v infrastrukturi. Ne mislimo zgolj na dostop do spleta, ki je za nekatere v središču počasnejši od tistega na podeželju, ampak predvsem na stare napeljave, ki jih je razžrl zob časa.

V našo redakcijo je prišlo tarnanje s policijske postaje (PP) Center v Trdinovi ulici, kjer naj bi bila uničena kanalizacija: po navedbah vira naj bi bilo več kot sto ljudi, ki si tam služijo vsakdanji kruh, v pošteni zagati, saj nimajo ne tekoče vode ne obratujočih sanitarnih prostorov. Na stranišče morajo hoditi na 400 metrov oddaljeno sodišče.

Draga sanacija

Kot pojasnjuje Vesna Mitrić z ministrstva za notranje zadeve, razmere niso do konca kritične, čeprav je večja napaka na kanalizacijskem sistemu, točneje na glavni odtočni cevi, prizadela še nekoga: »Ta napaka je del skupne inštalacije dveh uporabnikov (policije in sodišč). Treba je bilo zapreti dostop do sanitarij in pitne vode v objektu PP Ljubljana Center in v delu objekta, ki ga uporabljajo sodišča.« Navzven na Trdinovi ni opaziti gradbenih oziroma kanalizacijskih del.

Na stranišče morajo na sodišče.
Na stranišče morajo na sodišče.
PP je namreč dodatek ljubljanski sodni palači, v kateri so ljubljansko okrožno in višje sodišče ter še Vrhovno sodišče Republike Slovenije. Sodno palačo so gradili med letoma 1898–1902, v času slovitega ljubljanskega župana Ivana Hribarja, stavba je od leta 2007 kulturni spomenik lokalnega pomena. PP Center pa so – glede na tablo na njenem pročelju – dogradili leta 1971. Kot navajajo viri, je bila v njej napeljana voda »vse od začetka, voda je napajala tudi hidrante in izpirala stranišča«. Vprašanje je, kdaj so se v sodni palači (ali na PP Center) nazadnje ukvarjali s kanalizacijo – a zdaj so v to prisiljeni!

Zdajšnjo sanacijo sta speljali dve ministrstvi, pravosodno in notranje: »Takoj po pridobitvi relevantnih podatkov (popis potrebnih del, ocena stroška ipd.) sta pristopili k izvedbi javnega naročila za izbor izvajalca del.« Do tretjega oktobra so zbirali ponudbe, pogodbo z izvajalcem so podpisali osem dni pozneje, rok za izvedbo del je 21 dni od uvedbe. Po naših neuradnih podatkih naj bi sanacija državo stala približno sto tisočakov. Do konca del pa so policiji zagotovili vodo za pitje in toaleto, pojasnjuje Mitrićeva: »Ker zaradi napake nadaljnja uporaba sanitarij in pitne vode ni bila več mogoča, je bila zagotovljena uporaba sanitarij v bližnji stavbi sodišča, pitna voda pa se policistom zagotavlja v plastenkah.«

Do školjke čez varnostni pregled

Stavba je bila zgrajena pred 48 leti. FOTOgrafije: Marko Feist
Stavba je bila zgrajena pred 48 leti. FOTOgrafije: Marko Feist
Po poročanju 24ur.com pa je Sindikat policistov Slovenije (SPS) že sredi septembra pri premieru Marjanu Šarcu protestiral zaradi neodzivnosti ministrstva za notranje zadeve. »V tem času se na največji policijski enoti v Sloveniji, ki zaposluje več kot 100 policistk in policistov, ne sme uporabljati niti tekoče vode za umivanje rok, sanitarij ipd. Takšno stanje je nesprejemljivo in sramotno, predvsem pa nekorektno do zaposlenih. PP Ljubljana Center je najbolj obremenjena enota v državi, sooča se z velikim številom obravnavanih ilegalnih prebežnikov oziroma prosilcev za azil, odvisnikov od prepovedanih drog, bolnih, okuženih oseb in podobno. Zato je takšno stanje treba nemudoma odpraviti,« so mu pisali. Notranjemu ministrstvu pa na SPS očitajo, da ne dojame resnosti razmer, ko »zaposlene na umivanje rok in opravljanje potrebe 'pošilja na bližnje sodišče', kjer morajo seveda najprej skozi varnostni pregled, da o tem, da gre za kršitev predpisov s področja varnosti in zdravja, niti ne govorimo«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije